Volodimir Tolkač novi ambasador Ukrajine u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primiće akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača u sredu 19. maja, u Palati Srbija, saopšteno je iz pres službe predsednika.
Volodimir Tolkač novi ambasador Ukrajine u Srbiji
Foto: Pixabay

Volodimir (Sergejovič) Tolkač na ambasadorskoj funkciji zamenjuje srpskoj javnosti dobro poznatog Oleksandra Aleksandroviča, piše Danas.

Prema dostupnim podacima, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, novi ambasador je rođen 17. januara 1959. u Kijevu, po zanimanju je hidrogeološki inženjer i završio je Kijevski nacionalni univerzitet "Taras Ševčenko".

Devet godina, od 2010. do 2019. bio je amasador Ukrajine u Kuvajtu. Od 2019. do 2021. bio je u ime MSP Ukrajine angažovan u Odeljenju za ljudska prava Saveta Evrope.
 
Na Diplomatskoj akademiji Ukrajine pri Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, magistar spoljne politike postao je 1999. Od 1994 do 1996. bio je prvi prvi sekretar Kancelarije Zajednice nezavisnih država (nastale posle raspada Sovjetskog Saveza) pri Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
 
Od 1996. do 1997. bio je politički savetnik za rešavanje gruzijsko-osetinskog sukoba i šef Misije OEBS-a u Gruziji. Od 2001. do 2004. bio je savetnik ambasade, otpravnik poslova Ukrajine u Republici Makedoniji.
 
Od 2004. do 2009. bio je šef OEBS-ovog Odeljenja UN i drugih međunarodnih organizacija MSP Ukrajine. Od 2009. do 2010. bio je otpravnik poslova Ukrajine u Iraku. Govori ukrajinski (maternji), ruski, engleski i makedonski. Oženjen je i ima dve ćerke.
  • Beba

    17.05.2022 20:24
    Lepo, lepo
    Hidrogeološki inženjer, ali dobro se snašao u politici.
    Sigurno će biti bolji od prethodnog koji je bio nadobudan kao da je ambasador najmoćnije svetske sile, da je ne spominje m.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.