Stan u Novom Sadu se proda za 69 dana, najbrže ode starogradnja u Subotici

U prvom kvartalu 2022. godine obavljeno je za 6,7 odsto više kupoprodaja nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, a ukupna vrednost obavljenih transakcija je skočio za čak 22 odsto.
Stan u Novom Sadu se proda za 69 dana, najbrže ode starogradnja u Subotici
Foto: Pixabay
To pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). 
Analiza sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ukazuje da "ponuda na tržištu domaćih nekretnina ne zadovoljava potražnju, koja je konstantno raste".
Prosečno vreme oglašavanja stanova za prodaju u Beogradu je 66 dana, i to za stanove u starogradnji.
 
Slično vreme oglašavanja stanova u starogradnji je i u Novom Sadu, na stranicama za prodaju oni se nalaze prosečno 69 dana, kao i u Kragujevcu (63 dana).
 
U Nišu je nešto veća potražnja među kupcima, pa se ovde stanovi u starogradnji prosečno oglašavaju 51 dan.
 
Apsolutni rekorderi po vremenu najkraćeg oglašavanja jesu starogradnje u Subotici. Nakon što su oglašeni za prodaju, ovi stanovi se na sajtu prosečno zadržavaju svega 34 dana.
 
"Prosečno vreme oglašavanja, odnosno vreme koliko stanovi za prodaju stoje na našem sajtu, nam govori o tome koliko je sama nekretnina atraktivna kupcima, ali i koliko je na nekoj lokaciji visoka potražnja. Osećaj visoke traženje može stvoriti i to ako na nekoj lokaciji ima malo stanova u ponudi, odnosno ograničen broj stanova u tom gradu. Zanimljivo je da u Zrenjaninu stanovi za prodaju vrlo brzo postanu nedostupni u oglasnicima - prosečno vreme oglašavanja stanova u starogadnji u ovom radu je 54 dana, a u Čačku, na primer, 65 dana", izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, predstavnica sajta 4zida.rs.
 
Prema beogradskim opštinama, najveća tražnja je u Zemunu, gde stanovi stoje u oglasima za prodaju prosečno 49 dana. Nakon Zemuna, najbrže se kupuju stanovi u Rakovici. Oni se prosečno oglašavaju 57 dana. 
 
Stanovi u staroj gradnji su i dalje povoljniji od novih, ali je trend rasta njihovih cena veći nego u novogradnji.
 
"U Beogradu je stara gradnja skuplja za 15 odsto i prosečan kvadrat košta 1.680 evra, a u Novom Sadu za čak 21 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine i sada je 1.517 evra, kako pokazuju podaci RGZ. Kvadrat u staroj gradnji u Nišu je sada u proseku 1.020 evra, a prošle godine je bio 821 što predstavlja rast od 23 odsto", navodi se u saopštenju 4zida.rs. 
  • Miki

    20.05.2022 00:25
    Spekulanski poslovi
    Potpuna neistina. Vecina starih stanova je u oglasima po 2-3 godine, a cene im se naduvavaju zbog kao povecane potraznje. Obrisu oglas pa ga opet stave kao novi sa vecom cenom i pokusavaju u medijima da staraju histeriju, kako se sve ragrabi :D, a sve da bi ljudima uvaljivali stanove stare 40-50 godina po 2000-3000 evra po kvadratu. Hoce li neko u ovoj zemlji precesljati rad agencija za nekretnine?
  • Ns

    18.05.2022 10:20
    2015 kvadrat je bio 800€!
  • Hh

    18.05.2022 09:42
    Hh
    Laz velika! Ima stanova koliko hoces po dve tri godine za 1300,1500 i niko da izvadi pare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.