Vulin objasnio sve o dojavama o bombama, osim ko ih dojavljuje

Ministar policije Aleksandar Vulin oglasio se nakon kritika da policija ne preduzima mnogo kako bi saznala ko stoji iza dojava o bombama širom Srbije.
Vulin objasnio sve o dojavama o bombama, osim ko ih dojavljuje
Foto: 021.rs
Ministar je napomenuo da su takvi navodi zlonamerni i da policija radi svoj posao, a da se, kako kaže, "protiv Srbije vodi specijalni rat", te da su u pitanju skupi hakerski uređaji kojima se ne može ući u trag.
 
"Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Sa različitih adresa iz više evropskih država stižu pretnje na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje", navodi Vulin.
On dodaje da samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio pre nekoliko dana, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri milionima.
 
"Radi razumevanja koliko je napad organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden. Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje. Ali, suštinski cilj svih napada je da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu", dodaje Vulin.
On poziva građane "da budu disciplinovani i uzdržani, da ne podležu panici i da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije". 
 
"Ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši preglede napadnutih ustanova i da normalizuje život. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom. Sve zakonom predviđene policijske radnje su izvršene pravovremeno i detaljno. Protiv Srbije se vodi specijalni rat i moramo biti spremni da izdržimo", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama.
 
Podsetimo, u poslednjih nekoliko dana više je od 100 najava navodno podmetnutih bombi po Beogradu, a danas su stigle na nove adrese - u kompleks Kliničkog centra Vojvodina. I dalje se ne zna ko stoji iza njh.
  • Nemanja

    19.05.2022 17:43
    ITsider
    - Kupiš za keš polovno smeće od laptopa ili telefona- cca 100 EUR
    - otvoriš nalog na nekom od anonimnih VPNova, platiš u kripto valuti. Opcija dva: zakupiš neki dolar hosting server, platiš kriptom, instaliraš VPN (minut posla) - cca 10 EUR
    - nađeš neki public WiFi, najbolje ako ide preko ADSLa zbog konstantnih promena adrese
    - nađeš mesto gde možeš da uhvatiš taj Wifi a da nisi u samom objektu (u krugu od 100m od svog stana imam nekoliko takvih)
    - zakačiš Wifi, VPN, startuješ TOR i otvoriš fejk nalog na nekom od servisa
    - pošalješ šta i kome treba ;)
    - raskačiš se, telefon/laptop razvališ čekićem, zapališ, pregaziš tenkom i baciš u Dunav (bilo šta od navedenog radi...)
    - ukupan trošak, oko 100 evrića, ako se potrudiš da procunjaš, može i za manje para.
    - molim!
  • Todor

    19.05.2022 07:55
    pera nevera
    18.05.2022 • 19:58

    Kad već nema dežurnog strašila korone , dobre su i nepostojeće bombe i neuhvatljivi dojavljivači. Bitno je samo zastrašivati narod da se ne opusti.

    I ja mislim da barabe i ološ na vlasti sve ovo sâm režira.
  • Mile

    19.05.2022 07:45
    Sreca pa sekretarice po javnim preduzecima odmaraju zbog vrucine,inace.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija