NUNS osudio izveštavanje medija o pronađenom telu u Dunavu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je današnje izveštavanje tabloida o preminuloj osobi, čije telo je pronađeno u Dunavu.
NUNS osudio izveštavanje medija o pronađenom telu u Dunavu
Foto: 021.rs
Pozvalo je novinare i urednike da o sličnim događajima izveštavaju etički, u skladu sa profesionalnim standardima, a redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone.
"Nagađanje o identitetu preminulog, a naročito objavljivanje fotografija i video zapisa sa lica mesta je etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu i  predstavlja najozbiljnije kršenje Kodeksa novinara Srbije", ističe se u saopštenju.
Naglašava se da je prema Kodeksu novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.
 
"Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava i počinilaca koje ih jasno identifikuju, kao ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet bilo žrtve, bilo počinioca, pre nego što nadležni organ to zvanično saopšti", stoji u Kodeksu novinara Srbije.
 
Dodaje se da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.
 
"I na kraju, prilikom izveštavanja o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije", naglasio je NUNS. 
  • Miki

    19.05.2022 14:50
    Novinari
    Pa ovaj sund i poplava vesti, svakakvog pisanaja u medijima u najmanju ruku je da se sgrozis i izpovracas. Sramota, sramota, sramota !!! A zapad nas optuzuzje da nema dodvoljno slobode medija! Pa oni su slepi i nepismeni. Kakvu slobodu, bez odgovornosti sta pisu, bez proverenih informacija, samo da budu prvi sa bilo kakvom vescu da bi skupilisto vise klikova da je postalo toliko odvratno i ponizavajuce. Prestacu da citam .... ne mogu vise.... muka mi je.
  • V5

    19.05.2022 06:41
    Đubroidi nisu novine
    O kojim novinarima je reč? U Srbiji ima puno "novinara" i jako malo onih pravih.
  • Mario

    19.05.2022 01:24
    Tuga
    Na zalost porodice telo je nadjeno ,ali stvarno su novinari presli svaku granicu...takmičenje neko bez obzira sta ce napisati u članku...pa to neko cita...roditelji rodbina ...Nikome nije sve jedno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.