Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog umešanosti u invaziju na Ukrajinu

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u aprilu uvela Belorusiji zbog situacije u Belorusiji i umešanosti te zemlje u rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).
Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog umešanosti u invaziju na Ukrajinu
Foto: 021.rs
U pitanju je Odluka Saveta EU koja je doneta 8. aprila, a dve nedelje kasnije, 22. aprila, na sajtu Saveta objavljeno je da su se sa ovom odlukom uskladile Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.
Ovo je drugi put da se Srbija uskladila sa sankcijama EU vezanim za rat u Ukrajini, posle martovske odluke o produženju važenje restriktivnih mera bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i vodećim članovima ukrajinskog rukovodstva iz perioda 2010-2014. godine.
Odlukom koju je doneo Savet EU 8. aprila uvode se sektorske sankcije beloruskom finansijskom i transportnom sistemu kao reakcija na uključenost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu, navodi se u obrazloženju.
 
Kako je pokazalo istraživanje Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC), Srbija se konzistentno usaglašavala sa restriktivnim merama EU prema Belorusiji sve do aprila 2019. godine, kada se nije usaglasila sa deklaracijom, odnosno Odlukom Saveta EU 325, kojom su samo produžene sankcije.
  • Slucaj

    21.05.2022 09:00
    @Slucaj
    I ne samo tudju zemlju nego i drugi narod na svojoj teritoriji. A vi se slobodno pravite da smo se prijateljski odnosili prema Albancima na Kosovu, sve od balkanskih ratova pa do kraja. Dok citate rezimske medije, iz rezima u rezim, mozete.
  • Slucaj

    21.05.2022 08:56
    @Мирко
    А шта је алтернатива? Да се узврати истом мером? Не дај Боже наметања мишљења некоме ко разара туђу земљу. Стварно није лепо.
  • Anti Putin

    21.05.2022 08:31
    Kakvo je misljenje rusofila o ovoj temi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.