U školama nema obuke za krizne situacije

O temama iz oblasti zaštite i bezbednosti đaci uče u okviru mnogih predmeta i vannastavnih aktivnosti, ali ništa od toga ne uvežbaju jer nema obavezne praktične obuke.
U školama nema obuke za krizne situacije
Foto: 021.rs
"Politika" piše da je iza nas nedelju dana uzbuna, evakuacija, bezbednosnih provera koje neumoljivo potresaju obrazovni sistem - prvi i konstantno na udaru masovnih pretnji o navodno postavljenim bombama u stotinama škola. U svim školskim zdanjima koja su prošlenedelje danonoćno radeći temeljno pregledale kontradiverzione ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama bile su - lažne. Zabrinutost i strepnja, obustavljanje nastave, evakuacija đaka i zaposlenih, prelazak škola na onlajn rad dok se ne utvrdi da nema rizika i da školska populacija može da se vrati na nastavu u klupe su, s druge strane -  stvarni.
Pretnje - nepredvidive, situacija - prilično haotična, iako ne sasvim van kontrole, glasno opominju da je neophodno da sve škole budu spremne da odgovorno, pravovremeno, pravilno i organizovano postupaju u uslovima narušavanja bezbednosti. 
Da li su spremne?
 
Rečima čelnika prosvetnog vrha: "Postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odeljenje, odnosno grupa sa kojom izlazi, gde se sakupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, pozivaju se roditelji."
 
I uramljeni planovi evakuacije postoje, samo što se ispostavlja da u praksi više služe kao dekor na zidu nego podsetnik zaposlenima i đacima. Protokoli o postupanju u vanrednim okolnostima takođe postoje, mada mnogi direktori priznaju da nisu sigurni ni kako glase puni nazivi tih dokumenata, a nisu ni urađeni protokoli za sve krizne situacije, već uglavnom kao deo protivpožarne zaštite.
 
"Ne postoji nikakva praktična obuka. Ali to je nešto što bi trebalo da postoji, da to rade stručnjaci, ne da odeljenske starešine pričaju o temama iz oblasti zaštite i bezbednosti, jer na kraju krajeva i nisu stručne. Korisno bi bilo i podeliti neke brošure, video-materijale koji bi mogli da stignu u svaku školu. Očigledno smo opušteni, dok nam se ne dogodi krizna situacija", smatra Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.
 
Da li znate put evakuacije u školi u kojoj radite?
 
"Postoje paneli na kojima je to istaknuto, kao i svetlosna signalizacija, lampice koje pokazuju put do izlaza u slučaju nestanka struje, ali ako me pitate da li smo pažljivo proučavali plan evakuacije, najiskrenije - nismo. Zbog aktuelnih dešavanja i mi nastavnici treba da razmotrimo svoju ulogu u kriznim situacijama i više se edukujemo o tome, jer očigledno je da ne znamo šta nas čeka", iskren je Markov.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete u svim osnovnim školama Srbije petu godinu zaredom sprovodi projekat "Osnovi bezbednosti dece", ističu najodgovorniji za obrazovanje.
 
Za maturante srednjih škola od 2018. godine na inicijativu Ministarstva odbrane, između ostalog, i civilna zaštita i samozaštita u slučaju požara, poplava, klizišta i odrona, zemljotresa, tehničko-tehnoloških opasnosti među kojima su i eksplozije, terorizma - neizostavne su teme na časovima odeljenskog starešine. Odavno i Crveni krst ima svoj program koji se odnosi baš na smanjenje rizika od katastrofa i namenjen je deci školskog uzrasta i realizuje se po školama širom Srbije. 
 
I sve je to uglavnom teorijski, utemeljeno na dobroj volji i međusektorskoj saradnji. Nema sistemskog rešenja obaveznog u svim školama za sve učenike i nastavnike, a stručnjaci za bezbednost preporučuju da bi valjalo da se simulacije kriznih situacija održavaju u svakoj školi bar jednom ili dvaput godišnje, jer teorija, jednostavno, nije dovoljna priprema za vanredne okolnosti.
 
Kad se u svim školama istovremeno oglasi zvono za uzbunu
 
Sve osnovne škole prestoničke opštine Vračar proći će teorijski a onda i praktični deo obuke za postupanje u bezbednosno rizičnim situacijama, plan je čelnika ove lokalne samouprave. Nedavno su pozvali direktore svih vračarskih osmoletki s namerom da se formira tim za podršku obrazovnim ustanovama za jačanje otpornosti na rizike od katastrofe, koji bi okupio i poverenike civilne zaštite i predstavnike Crvenog krsta. Svi su se odazvali.
 
"Ideja je da u toj oblasti pružimo podršku školama kroz edukacije i obuke nastavnog osoblja kako da postupaju u vanrednim situacijama i evakuišu decu koja su uvek najosetljivija grupa. Napravili smo univerzalne priručnike, poseban akcenat stavili na osobe sa invaliditetom i za njih pripremili brošure na Brajevom pismu i znakovnom jeziku. Teorijski deo obuke za sada je održan u osnovnim školama'Jovan Miodragović' i 'Siniša Nikolajević', a planirano je da se realizuje u svim školama Vračara", objašnjava za Politiku Irena Lakobrija Delić, šefica Odseka za projekte opštine Vračar.
 
Teorijski deo obuke traje koliko i jedan školski čas na kome prosvetni radnici steknu bazična znanja o postupanju u slučaju zemljotresa i požara, kao i pravila evakuacije koja zavise od date krizne situacije, strukture škole, spratnosti, broja đaka i broja izlaza, ilustruje Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Vračara.
 
"Urađene su pripreme za simulaciju, koja je planirana nakon teorijskog dela obuke u svim vračarskim školama. Plan je da se u isto vreme, na primer, u podne u svim školama istog dana oglasi zvono za uzbunu, da svi imaju isti scenario, da se vežba snimi da se vidi da li pravilno postupaju u školama i na evakuacionim mestima. Na osnovu evaluacije izvodili bi se zaključci gde su propusti i šta može da se unapredi", objašnjava Prica.
  • Za

    23.05.2022 13:05
    Sovra
    Evo saće vojska da ti nauči dete da se čuva, drži pušku, vaspita ga pride,... Samo da uživate sto vam dete u vojsci u srbistanu. Što se tiče obuke, prosvetni "uglednici" po školskim upravama ima sada oma da se edukuju da nam održe par seminarica. Nema veze sto su završili za učitelje, profesore fizičkog, informatike,... Ti što su u upravi sve znadu.
  • Zivko

    23.05.2022 12:49
    Trebalo bi
    Trebalo bi se trgnuti iz letargije.Ozbiljnije se pripremiti.Za nedaj bože situacije.Obuku ozbiljno shvatiti i stručno je pripremiti.Regulisati zakonom da nema posle hoću neću.Mislim da je jedan čas nedovoljan za tako nešto.Loša vremena su pa nije loše edukovati i decu a i nas odrasle nemoze da škodi.Ne mislim na nikakvu militarizaciju škola i ustanova da nebude zabune.Mada neka ovom vremenu prilagodjena nastava možda i nije loša ali to je neka druga tema.
  • Jaa

    23.05.2022 11:41
    znaci, dektetori metala na ulazu, bodljikava zica plus visoki napon, obezbedjenje ko u zatvoru I eto veto, kad pameti nema

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija