Pripremno ročište u postupku protiv Belivukove grupe ponovo odloženo

Pripremno ročište u postupku protiv grupe Veljka Belivuka zbog pet ubistava pred Specijalnim sudom je ponovo odloženo.
Pripremno ročište u postupku protiv Belivukove grupe ponovo odloženo
Foto: 021.rs
Ovog puta zbog toga što je jedan od optuženih otkazao punomoćje svom advokatu i tako ostao bez odbrane na ovom ročištu. Naredno ročište zakazano je za 13. i 15. jun, prenosi N1.
Naime, Marko Miljković je jedini ostao bez odbrane, jer je otkazao punomoćje Nikoli Ristoviću, koji je ostao kao jedini njegov advokat, nakon hapšenja Dejana Lazarevića.
Pripremno ročište prethodno je odloženo 26. aprila zbog toga što su dvojica okrivljenih ostali bez advokata u ovom postupku.
 
Optužnica koja tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna u novembru 2021. godine. Suđenje je trebalo tada da počne, ali je odlagano jer je sudija Zorana Trajković kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju, zbog čega je predmet prosleđen sudiji Vinki Beraha Nikićević.
 
Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju „skaj“, a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.
 
Prethodni termini za pripremna ročišta u postupku protiv Belivuka i njegove grupe, koja su bila zakazana u martu, su tada bila odložena zbog toga što su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca i postupajućeg sudije u ovom postupku, kao i predsednika Višeg suda. Međutim, svi ti zahtevi su odbačeni.
 
Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi, može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju mediji. Tokom pripremnog ročišta, tužilac će izlagati delove optužnice, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a tužioci i odbrana treba da obrazlože predložene dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu.
 
Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanja, trgovinu narkoticima i nedozvoljeno posedovanje oružja.
 
Uhapšeni su početkom prošlog februara, a protiv njih je optužnica podignuta u avgustu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija