Organizacije osudile izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja samo među LGBT

Veći broj organizacija osudio je danas izveštavanje pojedinih medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBT populacijom.
Organizacije osudile izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja samo među LGBT
Foto: Pixabay
"Stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu određenoj zajednici, nego remete i javno zdravlje. Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne informacija od javnog interesa, bez širenja homofobije", navodi se u saopštenju koje potpisuje 19 organizacija.
Ocenili su da izveštavanje nekoliko medija, koji su pisali da su od majmunskih boginja obolele gej osobe, podseća na izveštavanje o HIV-u tokom osamdesetih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema LGBT zajednici.
U saopštenju su napisale i da su se mediji pozvali na informacije koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali da su izostavljali informaciju da je savetnik za HIV, hepatitis i polno prenosive infekcije pri SZO Endi Sil rekal da "iako vidimo neke slučajeve među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, ovo nije gej bolest" i dodao da "svako može dobiti majmunske boginje u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom".
 
"Podsećamo medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, u ovom slučaju važno je zaštiti javno zdravlje i bezbednost građana i građanki, a stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu", tvrdi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, Civil Right Defenders, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beograd Prajd, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Udruženje Da se zna!, Asocijacija Duga, Labris - Organizacija za lezbejska i ljudska prava, Rainbow Ignite, Udruženje L* - Communio, ZOOMER.rs, Centar E8, Reflektor teatar, Talas, ERA - Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Grupa "IZAĐI", XY Spectrum, Glic i Geten.
  • Vlada

    25.05.2022 08:24
    Evo opet raznih naskakača na koze da nam objasne kako je homoseksualnost zla...
  • proka

    25.05.2022 07:13
    ko je ovde lud ?
    gospon-dame i ostali " neopredeljeni " i nesvesni , da ne preterujete ?
    niko vas ne ugrožava , sami se prepoznajete i postajete agresivni ( skoro kao vegani )
  • Ja

    25.05.2022 06:20
    Pa..?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.