Sastanak menadžmenta i sindikata "Fijata" završen bez dogovora

U kragujevačkom "Fijatu" održan je sastanak novog direktora i menadžmenta sa predstavnicima Samostalnog sindikata.
Sastanak menadžmenta i sindikata "Fijata" završen bez dogovora
Foto: Pixabay
Predstavnici radnika kažu da se udaljavaju od daljih pregovora, jer je kompanija ostala čvrsta u stavu "uzmi ili ostavi".
Prethodno je kompanija "Stelantis" saopštila da je imenovan novi direktor - Jovica Jovanović za industrijskog direktora u Srbiji i da će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju "Stelantisa" u Kragujevcu.
Sutra u 10 časova, okupljeni radnici "Stelantisa" i kooperantskih kompanija biće upoznati od strane Samostalnog sindikata sa namerama poslovnog rukovodstva o načinu rešavanja prestojećeg socijalnog programa.
 
"Posle već nedelju dana prvi put smo imali kontakt sa nekim od predstavnika poslodavca. Jednostavno, oni su izašli sa onim njihovim početnim stavom i predlogom koji je već bio saopšten svim zaposlenima – da zaposleni imaju izbor samo taj da idu dve godine da rade u inostranstvu, a druga opcija je socijalni program", kaže Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FAS.
 
"Sve ono što smo mi pokušavali i u kontaktu i sa predstavnicima Vlade, gde smo bili na sastanku sa resornim ministarstvom i gde smo ove dve nedelje pokušavali da budemo konstruktivni kao sindikat i da damo predloge koji bi u datom momentu dali što bolje uslove zaposlenima po osnovu socijalnog programa, jednostavno kompanija je ostala čvrsta na svojim stavovima 'ili uzmi ili ostavi'. Mislim da je u ovom trenutku to zaista nešto što nas udaljava od svih razgovora i pregovora koje smo imali do sada", poručuje Đorđević.
 
Menadžment "Fijatove" fabrike u Kragujevcu 12. maja započeo je razgovore sa oko 2.000 zaposlenih u toj fabrici. Kako je RTS-u tada potvrđeno u Samostalnom sindikatu, zbog obustave proizvodnje, radnicima je ponuđeno da u naredne dve godine rade u nekoj od fabrika "Stelantisove" grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Nemačkoj, a druga opcija je, kako tvrde u sindikatu, otpuštanje.
  • Prolivter

    25.05.2022 22:46
    Proleteri
    ... Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.