Bošković: Pitanje vraćanja vojnog roka diskutabilno i preuranjeno

Ponovno pokretanje pitanja vraćanja obaveznog služenja vojnog roka je diskutabilno i preuranjeno, ocenio je kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković.
Bošković: Pitanje vraćanja vojnog roka diskutabilno i preuranjeno
Foto: 021.rs
On je za TV Insajder rekao da je tačno da država mora da ima jaku i snažnu vojsku, te ocenio da, u slučaju da se vrati status koji je vojska imala, ne bi uopšte imalo problema sa popunom jedinica.
Naveo je i da je osnovno pitanje zašto Ministarstvo unutrašnjih poslova nema taj problem.
"Zato što oni imaju regres, zato što oni u svojim restoranima plaćaju kao u Skupštini, zato što imaju plaćeni prevoz, zato što imaju sindikat, i zato što imaju 20 odsto veće plate a njih je duplo više nego vojske. I jedni i drugi nose uniforme", smatra Bošković.
 
Dodao je da je Vojska Srbije sve to nekada imala.
 
Naveo je da je novac koji se planira za ulaganje u vraćanje redovnog služenja vojnog roka potrebno preusmeriti za podizanje statusa i plata vojnicima.
 
Bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Bojan Dimitrijević smatra da je suspendovanje vojnog roka bilo ishitreno, a da bi vraćanje bilo teška politička odluka.
 
"Suspendovanje vojnog roka 2010. je ishitrena reakcija tadašnjih vlasti u domenu Ministarstva odbrane jer se smatralo da će na taj način jedan deo glasačkog tela biti privučen da glasa za tada vladajuću Demokratsku stranku", rekao je on.
 
Rekao je i "da bi neka vlast išla u vraćanje vojnog roka, to znači da jedan broj glasača možda i neće da glasa za vladajuću ili neku drugu stranku koja to predloži", te ocenio da je to za političare veoma riskantno.
 
"Kao što su išli lako u suspendovanje vojnog roka, tako će ići veoma teško u političku odluku da se vojni rok vrati", izjavio je Dimitrijević.
 
Da rad u vojsci više nije atraktivan govori i da je Vojsku Srbije, prema podacima Vojnog sinidkata Srbije, u poslednjih pet godina napustilo oko 10.000 profesionalaca.
 
Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić je rekao da danas oko 80 odsto pripadnika vojske prima platu manju od prosečne u Srbiji.
 
"Plata jednog oficira, mladog poručnika ili kapetana, u rangu je jednog konobara u Kraljevu ili Vrnjačkoj Banji. Onda je potpuno jasno zašto ti ljudi odlaze iz sistema odbrane", rekao je on.
 
Podsetimo da je predsednik Aleksandar Vučić početkom maja rekao da će predložiti da se uvede obavezan vojni rok od 90 dana.
 
"Svaki čovek, svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, to nije ni 365 dana, nije ni šest meseci, a na nadležnim vojnim organim je da nam pokažu računicu koliko bi nas to koštalo", kazao je Vučić.
 
On je rekao da smatra da se vojnim rokom stiče odgovornost: "Time se stiče obaveznost, time muškarci dobijaju na zrelosti, da nauče šta je rodoljublje, šta je posao, obaveza."
  • Laki

    29.05.2022 22:46
    Bivši vojnik
    U vojsku se ne ide zbog nameštanja kreveta ili čišćenja, zašto se to uopšte i spominje? U vojsci se uči kako da se ubije drugi čovek. Ko normalan želi to da radi? Bivši vojnik, učesnik rata.
  • Лиманац

    26.05.2022 16:58
    Служимо Србији!
    Питање враћања обавезног служења војног рока никако није дискутабилно и долази у прави час.
  • Mrcke

    26.05.2022 12:46
    @vojvođanin
    Biti normalan i smatrati ovo ovde svojim su antonimi. Jedno drugo potiru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.