Predsednik SANU: Srbija nije ostrvo ili kontinent, ne sme da postane nepoželjna u Evropi

Evropska unija već sada sprovodi politiku neke vrste sankcija za Srbiju i druge u regionu, kaže hrvatski politolog Dejan Jović.
Predsednik SANU: Srbija nije ostrvo ili kontinent, ne sme da postane nepoželjna u Evropi
Foto: Pixabay

Kako objašnjava, zemlje koje su van EU dobijaju daleko manje novca za ekonomski oporavak od onih koje su u EU, a ako bi Srbija otvoreno stala uz Rusiju, bila bi potpuno isključena iz svega zapadnog i vratila se u devedesete, izjavio je Jović.

Jović, koji je ekspert za međunarodne odnose i profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, ocenio je u intervjuu za "Vreme" da će Srbija, ukoliko krene "nekim svojim specifičnim putem koji izjednačava Zapad i Rusiju", napraviti štetu pre svega sebi, a potom i Republici Srpskoj.
"Naravno, pod uslovom da u ratu Rusije i Ukrajine na kraju pobedi Zapad, i da taj kraj ne bude u dalekoj budućnosti", dodao je Jović.
 
Naglasio je da "mnogo toga zavisi od Srbije".
 
"Ako ona odluči da sledi Zapad, ne vidim razloga za destabilizaciju u regionu Balkana. Upravo suprotno, vidim mogućnost da se odnosi među zemljama poprave i region dodatno poveže kao što se EU povezala po pitanju rata u Ukrajini", rekao je Jović.
 
Poručio je da u tom ratu vidi i šansu za Balkan - da pokaže da je već sada sastavni deo političke i bezbednosne zapadne Evrope i da time izvrši pritisak na EU da vodi politiku brzog, zajedničkog ulaska celog regiona u EU.
 
Osvrnuo se i na "retuđmanizaciju" Hrvatske u izjavama hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, rekavši da se taj nacionalizam najbolje vidi u spoljnoj politici, gde se etnička nacija sada tretira kao relevantna jedinica u međunarodnim odnosima.
 
"Retuđmanizacija je sastavni deo novog nacionalizma koji je u Hrvatskoj dobio prostora jer se zemlja oseća moćnijom otkada je u EU i NATO", naveo je on.
Predsednik SANU: Srbija nije ostrvo ili kontinent, ne sme da postane nepoželjna u Evropi
 
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da je rat u Ukrajini možda veći tektonski poremećaj od rušenja Berlinskog zida i da strepi da u ovim geopolitičkim okolnostima "ne postanemo nepoželjni usamljenici Evrope", prenosi FoNet.
 
Kostić je, govoreći na redovnoj godišnjoj skupštini SANU, poručio da Srbija nema privilegiju da sama bude ostrvo ili kontinent, "ili da se pak mnogoljudna, što definitivno nije, rasprostire na više kontinenata".
 
"Ona je duboko utisnuta u tkivo i kulturu Evrope i od nje ne može odveslati ka nekim drugim prostorima, obećanim ili koje sami sebi neodgovorno obećavamo", rekao je Kostić i podsetio je da se u drugoj strofi Ode radosti "zloslutno provlače stihovi" - "A onaj ko to nikada nije umeo neka se plačući isključi iz zajednice".
 
Biće potrebno mnogo mudrosti i slobodnijeg, nekonvencionalnijeg traženja rešenja za probleme sa kojima se Srbija dugo suočava, a biće potreban i hladni egoizam "da razumemo šta su naši interesi", kazao je Kostić, navodeći da se sudbonosne odluke, za koje je potrebna podela odgovornosti, donose u "delokrugu neprihvatljivo ograničenog broja osoba".
  • Radovan

    28.05.2022 05:56
    Glup si
    Dupla glupost
  • NN

    27.05.2022 15:57
    EU i Srbija
    Baš je zanimljivo da jedan ekspert za međunarodne odnose ocenjuje da će Srbija, ukoliko krene "nekim svojim specifičnim putem koji izjednačava Zapad i Rusiju", napraviti štetu pre svega sebi, a potom i Republici Srpskoj. Kako bi to Srbija svojim specifičnim putem napravila štetu sebi, koju joj Zapad već nije napravio? I Republici Srpskoj? Ispada Srbija, po profesoru Joviću, neki jako značajan faktor, kada, po njemu "mnogo toga zavisi od Srbije".
    Prvo o čemu je govorio pokazuje da, verovatno od silne nauke o međunarodnim odnosima nije uspeo da nauči i malo obične računice – koliko je njegov Zapad oštetio Srbiju, prema onome koliko joj je do sada tako velikodušno pomogao! Lepo je što primećuje i što je nezadovoljan „retuđmanizacijom Hrvatske”, mada izgleda ne vidi da cveta „repavelićizacija” i ”reustašizijacija”!
    A od koga bi to Srbija trebalo da se brani? Do sada jedino od onih kojima bi, po Joviću, trebalo da se pridruži! Odnosi bi se popravili valjda time što bi i Srbija trebalo da šalje oružje Ukrajini, jer se EU sada povezuje uglavnom time! Na kraju, ako misli da je Srbija ta od koje zavisi stabilnost i nestabilnost u regionu Balkana, onda se moramo zapitati o valjanosti ekspertskih procena prof. Jovića.
    Mada bi, verovatno, ako bi nešto opet krenulo po zlu, u regionu, u Evropi, na planeti i šire, on verovatno, kao i njegov Zapad smatrao da su za to nekako Srbi glavni krivci! Rusi se, naravno, podrazumevaju!
  • Лиманац

    27.05.2022 11:02
    Национални интерес изнад свега
    Време је за промену председника Српске академије наука и уметности...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.