Mitrović: Dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara, a ima još kredita

Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.
Mitrović: Dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara, a ima još kredita
Foto: Pixabay
Mitrović je za TV Insajder istakla da u taj dug neki dogovoreni poslovi još nisu uračunati, pa projekti poput izgradnje kanalizacije širom Srbije, Beogradski metro i drugi veliki projekti još nisu deo obračuna.
Navela je da je dug Srbije prema Kini, kada se uračunaju drugi krediti koji još nisu došli na naplatu, verovatno oko 10 milijardi dolara.
Ukazala je da je iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija uzela od te zemlje.
 
"To su bile prve direktne investicije, ali sve ostalo su krediti i zajmovi za finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, koje dominantno realizuju kineske kompanije mimo tendera", dodala je Mitrović.
 
Upitana ko je na dobitku od takve saradnje, Mitrović je odgovorila da su kineski krediti u početku bili povoljni i jedini koji su Srbiji bili dostupni, ali da se to u međuvremenu promenilo.
 
Mitrović je ukazala da je najviše pritužbi građana zbog "degradacije i bezobzirnog ophođenja kineskih firmi prema problemima životne sredine". Primetila je da je "vrlo teško objasniti i odbraniti" to što u najplodnijem delu Srbije postoji, kako su kineski investitori rekli, najveća fabrika za proizvodnju guma.
  • PEtar

    27.05.2022 10:27
    nije frka
    nema problema ljudi, za to nam se sve brine toma grobar, čovek je plaćen da to sve bude u redu, pa oni se brinu o nama i za nas...
    a ako bude trebalo, zadužićemo se na zapadu i u usa, pa će taj kineski biti mali dug u procentu u odnosu na ostale...
  • Mali orator

    27.05.2022 09:42
    Veliki serator
    Oficijelna izjava ministra finansija u tehničkom mandatu Vlade RS : " Da nismo uzeli kredit, morali bi da se zadužimo". Prevod sa lihvarskog na srpski jezik - Mile rent-a mozak.
  • Kamiondžija

    27.05.2022 09:32
    Baš smo glupi
    A niko nam nije rekao da su rasprodali celu zemlju:))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija