Nevladine organizacije: Vulin širi govor mržnje bez posledica po njegov položaj

Grupa nevladinih organizacija i pojedinica iz Beograda i sa Kosova osudila je, kako su naveli, govor mržnje ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina prema Albancima.
Nevladine organizacije: Vulin širi govor mržnje bez posledica po njegov položaj
Foto: 021.rs

Oni su protestovali zbog toga što on i dalje koristi reč "šiptar" za tu nacionalnu zajednicu.

U zajedničkom saopštenju, oni su pozvali Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da reaguje i osudi upotrebu jezika mržnje i usprotivi se upotrebi tog termina za Albance.

Oni su naveli da je Vulin 20. maja u više navrata upotrebio tu reč, govoreći o Albancima, a da je njegova izjava medijima objavljena i na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
"Srpsko pravosuđe je 2018. godine utvrdilo da je reč 'šiptar' uvredljiva i označena kao govor mržnje. Uprkos tome, ministar Vulin je tu reč aktivno i dosledno koristio kada je reč o Albancima i nastavlja da to čini bez ikakvih posledica po njegov položaj u Vladi Srbije. Javnim funkcionerima koji koriste jezik mržnje nije mesto na vlasti", dodaje se.
 
Nevladine organizacije su ukazale da govor mržnje podriva širenje evropskih vrednosti u društvu, kao i vladavinu prava i funkcionisanje demokratskog i tolerantnog društva.
 
"Kada visoki državni zvaničnici koriste govor mržnje za targetiranje određene etničke grupe, to može imati razorne posledice, jer podstiče diskriminaciju, etno-političku radikalizaciju i potencijalno dovodi do nasilja. Retorika koju je ministar Vulin koristio u svom govoru je ista retorika koju su mediji i zvaničnici koristili tokom devedesetih godina za dehumanizaciju albanskog stanovništva i podsticanje maltretiranja, kršenja ljudskih prava i na kraju ratnih zločina na Kosovu", navodi se.
 
U saopštenju se upozorava da upotreba govora mržnje u slučaju visokih vladinih zvaničnika ohrabruje one delove društva koji rade protiv mira i normalizacije odnosa, kao i protiv evropske budućnosti zemalja u regionu.
 
Saopštenje su zajednički potpisali organizacije Aktiv, Balkan forum, BPRG, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Gradjanske inicijative, Centar za mir i toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, docentkinja Univerziteta u Beogradu Jelena Lončar i Kosovski demokratski institut.
 
Saopštenje su potpisali i Kosovski pravni institut, Komitet pravnika za ljudska prava, Nove društvene inicijative, Odbor za ljudska prava iz Bujanovca, aktivisti Rahim Salihi, Valon Arifi, Vjolca Krasnići, zatim Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i sa Kosova.
  • Лиманац

    30.05.2022 13:04
    Народни министар
    Невладине организације шире мржњу према Србији без последица по њихово деловање.
  • Nemanja

    29.05.2022 10:52
    @Ptić Rugalac

    Smrdijanski luzer se loži na nekakvo 'jačanje Istoka' dok mu paradržava nestaje.
  • AntunČupak

    29.05.2022 08:07
    Бог те мазо,ови би хтели да и Вулин пожути???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija