Plan Srbije za majmunske boginje: Karantin ili samo nadzor?

Do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze majmunskim boginjama i više od 100 sumnjivih van zemalja afričkog kontinenta, u kojima se bolest obično šire.
Plan Srbije za majmunske boginje: Karantin ili samo nadzor?
Foto: Pixabay
Zaraza je praktično otkrivena u više od 20 neendemskih zemalja. Svetska zdravstvena organizacija očekuje i upozorava da će se brojke povećati i zato traže od zemalja da pojačaju nadzor, piše Euronews Srbija

Zbog situacije sa majmunskim boginjama sve više se pominje i karantin, a belgijske vlasti su prve u Evropi uvele izolaciju i karantin u trajanju od 21 dan za zaražene. I zdravstveni zvaničnici Velike Britanije dali su preporuku da se osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima izoluju na tri nedelje. Šta je sa Srbijom?

U Srbiji majmunskih boginja za sada nema, a epidemiolozi ne isključuju mogućnost da će se pojaviti. Smatraju da je nadzor potreban, ali da neće biti potrebe za karantinom.
 
Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović kaže da nema mesta za paniku, ali da treba biti oprezan i preduzeti mere prevencije.  Smatra da je najvažniji nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju - odakle je ko došao, s kim je bio u kontaktu. 
 
"Nadzor ima smisla, ali ne treba praviti paniku. Najviše zaraženih imaju zemlje koje komuniciraju sa zapadnom i centralnom Afrikom. Nije slučajno što su Belgijanci uveli karantin, ali to je više izolacija. Ovi imaju vrlo jake kontakte, njihovi građani često putuju u oblasti zapadne i centralne Afrike. Nigerija, koja se pominje kao zemlja iz koje je to krenulo je velika, a mnogo Evropljana, Amerikanaca, Australijanaca žive tamo. Ima i naših građana. Treba biti oprezan i pojačati kontrolu kada dolaze na aerodromima, graničnim prelazima. Pošto imamo i u Evropi pojavu, treba da kontrolišemo i odakle dolaze i s kim su bili u kontaktu", rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.
 
Pojašnjava da je strah od nove epidemije neopravdan, da se majmunske boginje ne mogu porediti sa koronom, da se virus teže prenosi i da nije sklon mutacijama (u pitanju DNK virus, dok je korona RNK virus).
Lekari su jedinstveni u stavu - majmunske boginje nisu karantinska bolest. Epidemiolog prof. Zoran Radovanović rekao je ranije za Euronews Srbija da su majmunske boginje slične velikim boginjama i da vakcina protiv variole vere štiti 85 odsto. Međutim, te vakcine odavno nema i u Srbiji jer je bolest iskorenjena.
 
"Vakcinu imaju Amerikanci jer oni stalno vakcinišu jedan broj svojih vojnika, da za slučaj potrebe mogu da reaguju. Virus velikih boginja jeste iskorenjen, ali se čuva u dve laboratorije u Sibiru i u Atlanti, te pretpostavljaju da bi odatle mogao da izađe nepažnjom ali i namerom", pojašnjava Radovanović. 
 
On je naglasio da se bolest ne prenosi tako lako i da, ukoliko se majmunske boginje pojave, ne očekuje da oboli veliki broj ljudi. U 11 zemalja, van endemskog afričkog područja, pojavio se zapadnoafrički tip majmunskih boginja koji je blaži od centralnoafričkog tipa koji ima veću smrtnost. 
  • Ana

    29.05.2022 14:04
    @ Liman
    Sjajan komentar!! Sve ste rekli
  • Liman

    29.05.2022 12:30
    Jel ove majmunske boginje napadaju nas izmajmunisane siroke narodne mase ili one koji su nas izmajmunisali? Cisto da znam na vreme da li da se spremam za karantin ili za red ispred neke strane ambasade
  • Plan:

    29.05.2022 11:18
    Neće valjda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija