Koga građani vide u novoj Vladi: Iste stranke kao i prošlog puta, predsednik vlade Dačić ili Brnabić

Više od četvrtine građana Srbije ili 26,9 odsto veruje da će novu vladu Srbije formirati iste stranke kao i prethodnog puta.
Koga građani vide u novoj Vladi: Iste stranke kao i prošlog puta, predsednik vlade Dačić ili Brnabić
Foto: 021.rs

Građani, dakle, smatraju da u vlast ulaze Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i stranke manjina - pokazuje istraživanje agenije "House of win", prenosi Blic.

Prema istom istraživanju, 20,5 odsto smatra da će vladu činiti koalicija samo naprednjaka i socijalista, dok 9,3 procenta smatra da će to biti koalicija SNS i manjinskih stranaka. Njih 8,6 se izjasnilo da misli da će u izvršnu vlast ući SNS i koalicija NADA, a 5,5 odsto da će vlast praviti SNS i SSP Dragana Đilasa. Za sve druge kombinacije izjasnilo se značajno manje ispitanika.

"Važno je naglasiti da to nije pitanje 'kakvu vladu bi želeli', već najverovatniji ishod iz njihove perspektive. Ovaj indikator možemo tumačiti kao svesnost građana da odnos između SNS i SPS nije baš najsjajniji. Iznenadni sastanak između Vučića i Đilasa kod jednog dela građana je stvorio utisak da bi nepomirljivi neprijatelji mogli formirati vladajuću koaliciju, i to misli 5,5 odsto ispitanika. Prema mišljenju građana, DSS bi mogao biti poželjan partner što kao najizvesniji scenario vidi čak 10 procenata ispitanika", kaže za Blic Predrag Spasojević, direktor agencije "House of win".
 
Kada je reč o budućem predsedniku ili predsednici vlade, najveće šanse učesnici u anketi dali su dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić - njih 23,4 odsto. Sledi lider socijalista Ivica Dačić sa 19,5 odsto, a čak 12,1 procenat građana rekao je da će to biti neko drugi iz Srpske napredne stranke, ali ne i ko, dok je 5,3 odsto reklo je da će novi premijer biti Dragan Đilas.
 
Građani su optimistični kada je u pitanju mandat nove vlade, pa njih 38,4 odsto navodi da će Vlada izdržati ceo mandat od četiri godine.
Istraživanje je rađeno od 3. do 8. maja ove godine na uzorku od 3.147 ispitanika starijih od 18 godina.
  • Irenasve je isto sam

    30.05.2022 09:05
    Nema veze ko je premijer mi imamo presednika opste prakse vedri i oblaci pateticara
  • Dejan

    29.05.2022 19:00
    Dil
    Av sad odugovlaci,nove vlade nece biti nego ce biti novi izbori i to bas na Svetog Nikolu ! Sad se donose neke odluke bez ikakve odgovornosti,av sad bukvalno radi sta hoce ! Bavimo se vestackim nestasicama i cena se formira u ,,resornim ministarstvima,, a krivac je preko sutra neko neko imaginaran !!
  • Инспектор Вишекруна

    29.05.2022 18:29
    Вулин
    Мој лични фаворит! Након теткиног војника морало би доћи до радикалне промене.
    Што би рекли анархисти "Што горе, то боље!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.