Gorčin Stojanović: Nije Rusija samo Putin, kao što ni Srbija nije bila samo Milošević

Reditelj Gorčin Stojanović, komentarišući upravo završeni filmski festival u Kanu, na kojem je bio proglašen bojkot Rusije, ocenjuje da je ponovo na snazi protestni radikalizam s kraja šezdesetih.
Gorčin Stojanović: Nije Rusija samo Putin, kao što ni Srbija nije bila samo Milošević
Foto: 021.rs
Tada su i Venecija i Kan doživeli prekide festivala i politizovali se. Ističe da bojkot ruskih umetnika ni na koji način ne oštećuje rusku ratnu mašineriju, ali oštećuje činjenicu jednog bogatog umetničkog sveta koji takođe predstavlja Rusija.
 
"Nije Rusija samo Putin, kao što ni Srbija nije bila samo Milošević", ukazuje Stojanović.
On u Novom danu na TV N1 kaže da mu je veći problem kada se za bojkot drugih umetnika zalažu sami umetnici, nego kada to čine političari.
 
"Političari su frivolan svet, sačinjen od poluobrazovanih ljudi, ovo je svet Borisa Džonsona, Trampova – polusvet, umetnički nesenzibilizovani… oni budu pa odu", navodi Stojanović i dodaje da bojkot nikad nikome ne učini nažao doli samim umetnicima.
Upitan da li u nekoj budućnosti možemo očekivati filmove o Marijupolju i čeličani Azovstal, on kaže da ćemo ih imati kao što imamo o svemu.
 
Ističe, međutim, da ne možemo ni slutiti kako će se rat u Ukrajini završiti i kada.
 
"U jednom trenutku imaćemo rusku i ukrajinsku verziju onoga što se dešavalo u Marijupolju, ali to neće umanjiti činjenicu na šta sada liči Marijupolj. Tu se film i stvarnost odvajaju zauvek", navodi Stojanović.
  • Лиманац

    30.05.2022 08:53
    Милошевић је својевремено, као данас Путин, био државник у пуном смислу те речи, оно што готово ниједан политичар са Запада није и неће бити.
  • Ops

    30.05.2022 08:07
    Ni Srbija na srecu nije kao ti.
  • pera nevera

    29.05.2022 13:43
    Rusi ove godine nisu pozvani u Davos. Mora da se Klau Švab uvredio jer Putin prebacuje normu u sprovođenju njegovog "velikog reseta"u Ukrajini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.