Sindikat obrazovanja uputio dopis vladi, traže pregovore o povećanju cene rada prosvetara

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je da je prosečna plata u obrazovanju u martu bila za devet odsto niža od republičkog proseka.
Sindikat obrazovanja uputio dopis vladi, traže pregovore o povećanju cene rada prosvetara
Foto: Pixabay

Kako su dodali, povećanje zarada u januaru od sedam odsto već je obezvređeno inflacijom i porastom cena, te su zatražili hitne pregovore o povećanju cene rada.

Sindikat je zatražio od predsednika i Vlade Srbije pregovore o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.
Sindikat je sa tim zahtevom uputio dopis Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
"Solidarnu pomoć koja je data zaposlenima u obrazovanju u iznosu od 10.000 dinara, vidimo kao minimalnu i kao prvi deo pomoći koja će biti isplaćena prosvetnim radnicima u ovoj godini", piše u saopštenju.
 
Kako se ističe, iako je kompletan obrazovni sistem funkcionisao u protekle dve godine pandemije, pomoć je selektivno isplaćena, jer je nisu dobili svi zaposleni u predškolskim ustanovama, koji su podneli ogroman teret, zbog toga što Vlada daje preporuke lokalu za isplatu pomoći.
 
"Država nije pokazala želju da sistemski reši problem sa zaradama u prosveti, jer je do 2025. godine odložena primena platnih grupa i razreda, a više od 30 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu", dodaje se u saopštenju.
  • Maki

    01.06.2022 00:15
    Gari
    Onda nemoj slati decu u školu, obrazuj ih ti kod kuće.
  • Gaga

    31.05.2022 21:58
    Žalosno
    Žalosno koliko je obezvređena prosveta
  • Gari

    31.05.2022 20:17
    Paz ti ove
    Ne zaslužujete povećanje plata! Svedoci smo potpunog nestručnog nastavnog kadra u osnovnim školama. Takođe, neostvarenim ljudima koji nisu uspeli da nađu pravi posao, stranka je našla posao u školama. Istresaju svoje komplekse na deci. Od takvih ne treba da očekujemo da će deci preneti kvalitetno znanje i prave vrednosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.