Predstavnici radnika i sindikati tvrde da je Fijat prekršio dogovor, traže reakciju države

Predstavnici radnika Fijata i svi fabrički sindikati saopštili su večeras da je ta kompanija prekršila dogovor i nastavila sa pozivanjem radnika na razgovor o socijalnom programu.
Predstavnici radnika i sindikati tvrde da je Fijat prekršio dogovor, traže reakciju države
Foto: Pixabay
Naveli su da je "Fijat, već prvog dana prekršio dogovor koji je postignut juče na sastanku sa predstavnicima vlade" i zatražili reakciju države.
Pozivali su radnike da se ne odazivaju na pozive kompanije, a državu da stane iza datih garancija, "da se socijalni program zamrzava u narednih 15 dana".
Kako je naglašeno, u suprotnom, radnici će biti prinuđeni na proteste i blokade.
 
"Očekujemo hitnu reakciju države, najavljenu iz kabineta premijerke za sredu ujutru", navedeno je u saopštenju.
 
Saopštenje su podržali predstavnici radnika Fijata, Sindikat FAS, Samostalni sindikat FCA Plastika, Sindikat Nezavisnost, Sindikat Solidarnost.
 
Predstavnik Samostalnog sindikata FCA Plastika Bojan Božović rekao je da je premijerka Ana Brnabić obaveštena da se radnici, suprotno dogovoru, pozivaju na razgovor o socijalnom programu. Naveo je i da će se premijerka sutra u Beogradu sastati s predstavnicima kompanije.
 
Predstavnici sindikata i radnika Fijata dogovorili su juče u vladi Srbije da usaglase zahteve i predloge koji se odnose na rešavanje statusa zaposlenih i da ih dostave vladi Srbije "u što kraćem roku".
 
Na sastanku i s premijerkom dogovoreno je i da "rok u kojem radnici treba da se opredele za do sada ponuđene opcije o statusu zaposlenih bude produžen".
 
Vlasnici kragujevačke fabrike Fijat ranije su zaposlenima, koji su proglašeni za višak, predočili da mogu da biraju između odlaska na rad u inostranstvo u toj kompaniji ili socijalnog programa.
  • H

    01.06.2022 09:29
    1/3 bruto plate
    Po godini staža, ali samo u FIATu i svi ste na birou zakon je takav i poslodavac je čist pred zakonom.
    A vi glasajte, glasajte, podržavajte.....
    Inače ko je na vlasti u Kragujevcu?
  • g pen

    01.06.2022 07:26
    Da li se neko seca onih ugovora iskrabanih crnim markerom? Ne, to nisu zuti nego vasi clanovi, onda su bili ubaceni elementi. Sve su to vasi.
  • šumar

    01.06.2022 06:54
    a šta bi oni da rade u fabrici kad je fiat zatvara?
    da leže i primaju platu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija