Pojedinim sudovima blokirani računi, sudije same kupuju papir za štampanje

U Privrednom apelacionom sudu trenutno se nalazi 4.800 predmeta po žalbama na odluke o odštetama zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.
Pojedinim sudovima blokirani računi, sudije same kupuju papir za štampanje
Foto: 021.rs

Kako saznaje Politika, svim prvostepenim privrednim sudovima, osim jednog, blokirani su računi. Zbog isplate naknade štete, čak 15 od 16 privrednih sudova u Srbiji je blokirano.

Kada, na primer, sudija Privrednog suda u Kraljevu putuje u sudsku jedinicu u Kruševcu gorivo plaća iz svog džepa. Sudije Privrednog suda u Kragujevcu ne mogu da koriste telefone u kancelarijama, jer računi nisu plaćeni. Sve što im je potrebno za rad, počevši od papira za štampanje, kupuju sami.

Razlog za ovakvu situaciju su i naknade za predugo trajanje suđenja.
 
Kako kaže sudija Snežana Andrejević, pravo na pravično suđenje podrazumeva i pravo na pristup sudu, koje može biti povređeno visokim sudskim troškovima i taksama. 
 
"Takođe je važno i blagovremeno izvršenje presude. Uvek treba imati u vidu celinu sudskog postupka. Ako pravosnažna presuda nije izvršena, to je isto kao da nikad niste imali sudsku zaštitu", navodi Andrejević.
 
Sudija Danijela Dukić navodi da sporim suđenjima u privrednim sporovima i stečajnim postupcima često doprinose neki drugi državni organi, kao što su agencije za licenciranje stečajnih upravnika i osiguranje depozita. Predlaže izmenu zakona, tako da se u budžetu formira posebna stavka za ovaj vid naknade štete, kako bi se izbeglo da sudovi budu u blokadi, prenosi Politika. 
 
Pitanje odštete zbog povrede prava na pravično suđenje aktuelno je i u krivičnim postupcima, naročito u slučajevima u kojima je određen pritvor, čije predugo trajanje često nije opravdano. Kada dođe do oslobađajuće presude, visina odštete zavisi od vremena provedenog iza rešetaka.
 
"To je pitanje mentaliteta. Kod nas je pritvor sve. Javnost u mnogim slučajevima smatra da je važno da se osumnjičenom odredi pritvor, makar nikada ne bio osuđen", navodi sudija Andrejević.
 
Razni su razlozi iz kojih se u našim sudovima ročišta odlažu, između ostalog i izostanak zapisničarke koja je "otišla na edukaciju".

Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku stupio je na snagu 1. januara 2016. godine. Njime je propisano da može biti dosuđena odšteta od 300 do 3.000 evra, ali zakon nije definisao koje je to optimalno vreme u kome se suđenje mora završiti. Praksa Evropskog suda pokazala je da je to pravo povređeno kada sudski postupak nije pravosnažno okončan tri godine od kada je pokrenut.

  • Duško

    02.06.2022 12:51
    Sudski budzet
    Dokle god sudije ne dodju u situaciju da zbog nerada ostanu bez plate nema napretka. Zato sudski budzet iz koga se sve placa,a ne država, odnosno svi mi da plaćamo tudji nerad
  • Pera pisar

    01.06.2022 23:31
    Za Mileta rent-a mozak
    Sud ima više računa. Račun sa kog sudije dobijaju platu je izuzet iz blokade- ne može se blokirati.
    Tako da sudije redovno primaju platu.
    U blokadi je račun koji podleže blokadi-onaj sa kojeg gradjani naplaćuju svoja potraživanja od suda po pravosnažnim presudama tog suda.
  • Profa l sektor

    01.06.2022 18:00
    Predmeti
    Imao sam prilike da radim u zavodu za sudska vestacenja, ne kao vestak. Predmeti u koje sam imao uvid sam nazvao- tinejdzeri(zbog godina trajanja sudskog procesa). Prisustvovao sam jednom slucaju u Zrenjaninu, gde su obe strane umrle. Pravda je spora, ali dostizna je ovde previse bukvalno shvacena od strane sudija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija