Radnici Fijata dostavili svoje zahteve Brnabić, ako se ne ispune - počinju protesti

Predstavnici svih sindikata i radnika Fijatovih fabrika u Kragujevcu dostavili su kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje socijalnog programa.
Ovaj zahtev je dostavljen pošto je vlasnik fabrika, kompanija Stelantis, proglasila višak zaposlenih.
Traži se da odlazak radnika na rad u inostranstvo u fabrikama Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku, što treba da bude sadržano i u ugovoru.
Zahtev je da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.
 
Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade najmanje u visini minimalne zarade.
 
"Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnog vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu za zakonom Srbije", navedeno je u saopštenju sindikata.
 
Ističe se da treba da se primeni princip dobrovoljnosti i prilikom upućivanja radnika na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Kragujevca uz "zadržavanje prava ne manjih od onih koji imaju radnici Stelantisa".
 
Kako se navodi, ukoliko bude prekršen princip dobrovoljnosti prilikom izjašnjavanja o socijalnom programu, svi sindikati i predstavnici radnika će početi proteste.
 
"Ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid ugovora sa strateškim partnerom, kojim su mu obezbeđeni značajni iznosi državnih subvencija", stoji u dokumentu koji su potpisali predstavnici svih sindikata i radnika Fijatovih fabrika.
  • Vi

    01.06.2022 21:38
    Ste Cutali
    Cutali ste dok su bunga-bungasi podvodili devojcice, a vi primali platu
    bez odlaska na posao....Cutite i sada, vase zalopojke se nikoga ne dotichu...Razlaz...Katanac.....
  • Pa-Pa-Paranoja

    01.06.2022 16:06
    Lepo su vas školski izradili.
    Zamajavali su vas da se malo ljudi ispuvaju, olade, zaplaše, dok vas udba malo ne razjedini i kompromituje.
    Vrhunski odrađena operacija!
  • Ćuta

    01.06.2022 16:04
    "Gazela je danas jedina institucija u zemlji koja funkcioniše."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija