Radiće se analiza koliko saobraćajnice utiču na broj poginulih

"Putevi Srbije" raspisali su nabavku izveštaja u kojima će se analizirati da li i u kojoj meri putevi u Srbiji utiču na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima.
Radiće se analiza koliko saobraćajnice utiču na broj poginulih
Foto: 021.rs
Nova ekonomija piše da su "Putevi" raspisali tender pod nazivom "Projekat nezavisnih ocena uticaja puta na nastanak saobraćajne nezgode sa poginulim licima na državnim putevima u Republici Srbiji".
"Nezavisne ocene saobraćajnih nezgoda podrazumevaju sistematski pristup u proučavanju uzroka i okolnosti koji su doveli do nastanka nezgode sa smrtnim ishodom, i koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa putem. Analiza je usmerena na uočavanje nedostataka puta kao faktora bezbednosti saobraćaja", piše u tehničkoj dokumentaciji. 
Procenjena vrednost javne nabavke je 20,8 miliona dinara, a ugovorom će biti obuhvaćene saobraćajne nezgode od 2020. godine pa nadalje. 
 
Vreme trajanja projekta je devet meseci od datuma potpisivanja ugovora, a u toku trajanja ugovora potrebno je uraditi 450 izveštaja za saobraćajne nezgode sa poginulima. 
 
Projekat, kako se navodi, treba da obezbedi i predlog mera koje će doprineti poboljšanju identifikovanih opasnih deonica, i na kojima će, nakon implementacije, biti podignut nivo bezbednosti saobraćaja. 
 
Izveštaj nezavisnih ocena treba da sadrži analizu faktora bezbednosti saobraćaja koje čine: čovek-vozilo-put-okolina, piše u dokumentaciji.
 
Poseban osvrt je na uticaju puta i njegov doprinos nastanku i posledicama saobraćajne nezgode, kao i detaljan predlog mera za sprečavanje sličnih tipova (vrsta) nezgoda na posmatranoj lokaciji ili bilo kojoj drugoj sličnoj lokaciji.
 
Stručni tim odabranog izvršioca će, kako se navodi, u zakonom predviđenom roku od događanja nezgode izaći na lice mesta, sakupiti i analizirati sve relevantne podatke o lancu događaja pre, za vreme i nakon nezgoda sa poginulim licima i predložiti mere. 
 
"Analiza nezgode treba da otkrije da li su se nezgode ili posledice nezgoda mogle izbeći ili umanjiti boljim projektom bezbednosti puta, manjom brzinom ili drugim građevinskim i/ili saobraćajnim merama namenjenim povećanju bezbednosti saobraćaja", objašnjava se u dokumentaciji. 
 
Izveštaj treba da sadrži: osnovne podatke o saobraćajnoj nezgodi, tip i vid saobraćajne nezgode, mesto i vreme nastanka, podatke o učesnicima nezgode, podate o vozilu, podatke o putu, meteorološkim prilikama, povredama učesnika saobraćajne nezgode, oštećenja vozila, analiza nastanka saobraćajne nezgode, opis zatečenog stanja, predlog mera za uklanjanje uočenih problema. 
 
Rok za podnošenje ponuda je 27. jun. 
  • NS

    03.06.2022 09:35
    Gospoda koja smišljaju načine za krađu državnih para preko izmišljenih izveštaja bi za početak trebala da povedu računa o kvalitetu i trajanju radova.
    Prošle godine je na autoputu od Bg prema Nišu bilo više saobraćajki, čak i sa smrtnim ishodom neposredno pre mesta na kom se sužavao put sa tri na jednu traku.
    Moj kolega je jedva izvukao živu glavu jer ga je pokupio gastos iz suprotnog smera koji nije na vreme spustio brzinu sa 120 na 60.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija