Nemačko-francuski kanal u dokumentarcu o Srbiji: "Dirigovana demokratija" uz mito i pritiske

Pritisci na birače, podmićivanje, kriminal, mediji na kratkom povocu.
 Nemačko-francuski kanal u dokumentarcu o Srbiji: "Dirigovana demokratija" uz mito i pritiske
Foto: 021.rs
To u kratkom dokumentarcu navodi televizija Arte, tragajući za odgovorom na pitanje zašto su aprilski izbori u Srbiji prošli kako su prošli.
"Kuda ide najvažnija zemlja na Balkanu, čiji je predsednik doveo skoro sve medije na svoju liniju i do skoro stalno hvalio bliskost sa slovenskom bratskom Rusijom?", navodi se u dokumentarcu, prenosi Dojče vele.
To pitanje postavlja se u polusatnoj reportaži nemačko-francuskog kanala Arte, koja je na televiziji prikazan u četvrtak, 2. juna, a od ranije je dostupna na internetu.
 
Kratki dokumentarac, nazvan "Putinova duga senka - borba protiv dirigovane demokratije u Srbiji" prati niz ljudi pred aprilske izbore, na kojima je ubedljivo trijumfovala Srpska napredna stranka, a predsednik Aleksandar Vučić osvojio drugi predsednički mandat.
 
"Opet imamo jednopartijsku državu. Jedan od najvećih problema je visoka stopa kriminala i korupcije. Do sada u istoriji Srbije nije bilo da vrh vlasti ovako otvoreno sarađuje sa kriminalom", rekla je novinarima Dragana Rakić iz Demokratske stranke.
 
U filmu se podseća na šok za Srbiju i DS posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Rakić misli da je tako brutalno razračunavanje i danas moguće.
 
"Brine me to što ovaj režim ne preza od toga da ubije svoje političke neistomišljenike. Imam sina od trinaest godina, njemu je još uvek potrebna majka. Ali, ja sam spremna da dam život za bolju Srbiju", rekla je Rakić.
 
Narator podseća da je "više od deset odsto" građana učlanjeno u SNS i da se na njihove mitinge dolazi autobusima iz cele države.
 
"Ni na polju ekonomije se nijedna važna odluka ne donosi bez reči vladajuće partije", navodi se u reportaži.
 
Ocenjuje se da su glavna poluga Vučićeve vlasti režimski mediji.
 
"Svi novinari koji žele da rade svoj posao kako treba već šest ili sedam godina žive u konstantnoj atmosferi zlostavljanja i maltretiranja", kaže Vesna Radojević, urednica na portalu Raskrikavanje.
 
Publici se otkrivaju i drugi vidovi pritiska na birače, piše Dojče vele. Dragana Rakić vodi novinare kroz Vršac, gde se sreće sa čistačicom, lekarkom i vaspitačicom koje sve tvrde da na poslu trpe šikaniranje jer nisu pristalice SNS.
 
"Traže da duže boravimo sa decom, da duže radimo kako bismo pokrili kolege koji idu na razne aktivnosti SNS", kaže vaspitačica, koja je htela da ostane anonimna.
 
Dodala je da koleginice dobijaju slobodne dane, a da ostale obavljaju i njihov deo posla.
 
"Videli smo kako politički akteri nude frižidere, televizore, razne pakete, novac, radna mesta, popravke u kući... u ovoj kampanji je stvarno sve bilo u ponudi", istakla je Vukosava Crnjanski iz organizacije CRTA.
 
Reportaža se nastavlja posetom dvadesetočlanoj romskoj porodici u jednom beogradskom naselju. Tamo jedan čovek priča da im je podeljeno po dvadeset evra i paketi i rečeno koje brojeve da zaokruže na izborima.
 
"Skoro svi (u naselju) su dobili pakete i svima je rečeno isto kao i meni", kaže taj čovek.
 
U Vladi Srbije nisu odgovorili na upite novinara Artea.
 
Kako navodi narator, Vučića "sa Putinom povezuje težnja da vlada svim institucijama. Kao i Putin, prikazuje se kao vođa koji dela u saglasju sa pravoslavnom crkvom".
 
"Aleksandar Vučić ima jedno lice za domaću javnost, a drugo za međunarodnu publiku. Po potrebi on ta lica menja čak i na dnevnom nivou. Jedanput je ekstremni rusofil, drugi put prijatelj Angele Merkel i čovek koji vodi Srbiju na Zapad", rekao je o tome reditelj Janko Baljak.
 
Dodao je da je cela Vučićeva energija usmerena na održavanje sopstvene vlasti, kako kaže, bez obzira na cenu.
 
"Činjenica je da su nepravilnosti na izborima imale malo uticaja na ishod. Odlučujući je bio uticaj na ljude pre izbora, kroz premoć i propagandu medija bliskih vlasti koji su se mesecima smejali na kritičke i opozicione glasove. U glavnom gradu je opozicija ojačala. Kako bi se njihov glas čuo širom zemlje, potreban je dalji hrabri angažman", navodi se na kraju, uz opis da je izborni dan protekao uz paralelne spiskove i bugarske vozove, te posete aktivista SNS kućama.
  • Marko

    03.06.2022 09:26
    Naravno, zna nas zapad ko zlu paru.
  • Motka

    03.06.2022 08:55
    Crveno-crna banda je DEVASTIRALA bivšu zemlju 90-tih kroz ratove raspada SFRJ i bombardovanje i tada je 10 godina trajala borba za medije, tuče sa policijom, protesti.
    Posle 30 godina opet isto?!
    Kožno/crno-mantijaška bagra je perverzno uvezana.
  • Storno

    03.06.2022 08:11
    Bravo!
    Bravo za Francuze i Nemce.
    Nikada ne treba pitati drugu stranu nego staviti samo što veći broj napada sa jedne strane a onda pitati direktno Vladu i Vučića da li znaju za tog Roma i vaspitačicu.
    To je pravo novinarstvo koje se opire zlu razgovora sa svima sa obe strane koji imaju nešto da kažu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija