Profesor optužen za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu udaljen s ispitnih obaveza

Profesor Arhitektonskog fakulteta, kog su studentkinje u anonimnim svedočenjima optužile za seksualno uznemiravanje, udaljen je sa ispitnih obaveza, kaže za Danas dekan Vladimir Lojanica.
Profesor optužen za seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu udaljen s ispitnih obaveza
Foto: Pixabay
To je prvi korak koji je uprava Arhitektonskog fakulteta preduzela čime je dekan konkretizovao obećanje da će reagovati najhitnije nakon što su se na društvenim mrežama pojavila svedočenja velikog broja studentkinja koje su opisale situacije seksualnog uznemiravanja od strane jednog profesora, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima zbog kojih su se osećale nelagodno.

Lojanica je preneo apel koji je objavljen i na sajtu Arhitektonskog fakulteta da se svi koji se osećaju ugroženo obrate povereniku za ravnopravnost kako bi Fakultet mogao da preduzme korake i institucionalno ih zaštiti.

U anonimnim navodima najveći broj studentkinja je pominjao jednog profesora, čije je ponašanje i bilo povod za anonimnu anketu, a među komentarima se pojavilo ime još jednog profesora koji, kako Danas saznaje, više nije u radnom odnosu na ovom beogradskom fakultetu.
 
Na pitanja da li je imala saznanja o sličnim slučajevima, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da je na univerzitetu oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i da su u nekoliko navrata dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti.
 
"Mislim da ova pojava na Univerzitetu u Beogradu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama", ističe Popović.
  • Dominik Baumann

    07.06.2022 11:04
    U normalnim drzavama u roku od odmah bi dobio momentalni otkaz.
    Problem je sto ovo nije normalna drzava a cisto sumnjam da ce to ikada I biti.
  • Lara

    07.06.2022 09:41
    A ovaj nas?
    Kada ce asistent M.G. biti odstranjen iz Saveta FSiFV UNS-a zbog nasilnistva i seksualnog uznemiravanja studentkinje na Kopaoniku? Mozda jednog dana, jer ga je aktuelna Skupstina APV postavila da, kao radikalna frakcija SNS-a, prkosi i provocira posten svet.
  • YYY

    07.06.2022 09:23
    Čovek je optužen, a vi ste ga već osudili.Ovo društvo sve više liči na narodne sudove posle drugog svetskog rata, kada su babe u sudnicama uz klot i frket uzvikivale"na smrt".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.