Srbija nagrađena u oblasti zelenog finansiranja, Siniša Mali: "To znači da je ekološki odgovorna"

Srbija je dobitnik nagrade "Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu" (Sovereign Green Market Pioneer in 2021).
Ovu nagradu dodeljuje oganizacija Climate Bond Iniative, što je svrstava u ekološki odgovorne države sveta, objavio je danas ministar finansija Siniša Mali.
"Ako se nagrade i priznanja dobijaju u uslovima opšte neizvesnosti i ekonomske krize, to samo pokazuje da je država odradila dobar posao i da odgovorno vodi svoje građane putem napretka. Srbija kao vodeća zemlja regiona želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju", naveo je Mali u saopštenju.
Istakao je da je Srbija posvećena ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica.
 
Kako je posetio Mali, Srbija u septembru prošle godine, prvi put u svojoj istoriji, emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra i ročnosti sedam godina.
 
"Ne samo da smo time pokazali da je Srbija ekološki odgovorna, već i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u Srbiji, jer je interesovanje bilo ogromno. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra", podsetio je Mali.
 
Climate Bonds Iniative je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.
  • Pićuka

    07.06.2022 17:07
    I ja dobio pre neki dan e-mail da sam na nekoj lutriji osvojio 1.000.000 dolara. Baš nas je krenulo. Hvala Vučiću.
  • Mile rent-a mozak

    07.06.2022 12:21
    Najvažnije za stanovnike Srbije je da se Vlada maksimalno posvetila Zelenoj agendi. Pogotovu u dolarima i evrima. Takođe, je bitno da Srbija polako ali sigurno preuzima ulogu Ukrajine , kao vodećeg svetskog snabdevača veštačkog đubriva, s tom razlikom što smo mi izbacili sve hemijske supstance, i koristimo čista organska govna, što je potvrđeno od strane vodećih ekologa i plivača Dunavom. Novim projektima ekološkog razvoja, došlo je do proračuna maximalnog iskorišćenja fekalne kanalizacije Bg i NS, tako da će govna, kao i Sana, teći uzvodno u kanal DTD, gde paori mogu slobodno da zahvate količinu potrebnu za svoje njive. Prva godina se ne plaća, kao podrška LEAP-u. U zavisnosti od rezultata, Vlada će platiti i mnogo značajniju nagradu iz oblasti Ekologije, sledeće godine, o čemu će građani biti obavešteni, preko kancelarije Uneska za Srbiju. Do tada vas pozdravljam drugarskim pozdravom : "Tri puta URA, za onog što nam ga godinama gura."
  • Novonasađena

    07.06.2022 12:19
    Ako se ne varam, prema pravilima dato priznanje (Sovereign Green Market Pioneer) se automatski dodeljuje državama za prvu zelenu obveznicu, nešto kao medalja za učešće svim trkačima.

    A Zelenu agendu bi država mogla da sprovodi i bez ove obveznice, čisto na osnovu zakona i zdravog razuma. Ali, ne kopajući dalje od nedavnih vesti (kanalizacija u Beogradu, zagađenje u Smederevu...), lepo je pročitati bar za šta se deklarativno zalažemo. Pa živi bili pa videli.

    https://www.climatebonds.net/resources/press-releases/2022/06/leadership-26-organisations-green-finance-recognised-respected

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.