Mihajlović: Uvozićemo struju i sledeće zime, deset godina EPS nije vodio računa o kopovima

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija do kraja ove godine i naredne zime uvoziti ugalj i struju.
Ona je najavila stabilizaciju proizvodnje lignita u Kolubari za godinu i po dana.
"Srbija svakog dana uvozi električnu energiju, 10 do 17 odsto od potrošnje. To je manjim delom vezano sa remontima koje sprovodi EPS, ali i za sve ono što se desilo u elektronenergetskom sistemu prošlog decembra. Došlo je do kolapsa i potrebno je vreme da se to sve sredi", izjavila je Mihajlović za Tanjug.
Navela je da EPS mora da uloži najmanje 150 miliona evra kako bi površinski kopovi sledeće godine dali dovoljne količine uglja.
 
"Mi sada ne proizvodimo dovoljne količine uglja da bismo mogli da zadovoljimo naše potrebe. Mi uvozimo i struju i ugalj i uvozićemo struju sigurno cele ove godine, ali i u januaru i februaru. Naše procene su da, ukoliko se uloži sve što je potrebno, u Kolubari pre svega, Srbija za godinu i po dana može da kaže 'E, sad možemo da proizvodimo dovoljno električne energije da je ne uvozimo nimalo'", istakla je Mihajlović.
 
Ocenila je da je najveći problem u EPS-u bio to što se prethodnih godina suštinski nije vodilo računa o kopovima.
 
"Nisu pripremali sve što je potrebno. Nije samo da se otkrivka otkopa, nego da se pripreme putevi, neki kopovi će biti zatvoreni do 2024, neki će biti otvoreni, dakle stvar je u planskom radu. Novac koji se sada ulaže, koji treba da se uloži u ovoj i narednoj godini, jeste potreban da se pripreme kopovi, da bi za godinu i po dana mogli da proizvedu koliko nam treba, tako da smo negde na pola puta, ali je apsolutno nemoguće uraditi to ranije", naglasila je ministarka energetike.
 
Ona tvrdi da će Srbija moći da računa na gas iz Azerbejdžana onog trenutka kada bude završena naša trasa gasne interkonekcije sa Bugarskom od Niša do Dimitrovgrada, a to je septembar naredne godine.
 
"Tog trenutka Srbija može da ima minimum četrdesetak procenata gasa koji neće biti od Rusije i sada kada smo bili u Azerbejdžanu upravo smo o tome razgovarali, zato što se sada razgovara o kapacitetima i količinama koje bi mogle da dođu u naš gasovod sledeće godine", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je da ćemo do tada i dalje biti zavisni od ugovora koji će Srbijagas potpisati sa Gaspromom za 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, uz deo koji se mora nabaviti zajedno sa Mađarskom na tržištu i za punjenje podzemnih skladišta.
 
"Prva prava diversifikacija biće sledeće godine, što je takođe velika šteta, zato što je prethodnih 10 godina Srbija mogla pet puta da završi Niš - Dimitrovgrad, ali mi se čini da to nikada nije bio prioritet. Sad se desila kriza i shvatilo se koliko je to značajno", zaključila je ministarka energetike.
  • Naki

    08.06.2022 10:01
    Eeee
    A gde je ministarka bila i šta je radila dok je eps propadao godinama.Ona je najodgovornija za svu propast.Ni stida ni srama. Kamo sreće da se posvetila epsu ko što se posvećivala svom ličnom stajlingu.
  • Miloš

    08.06.2022 01:17
    Da li će neko odgovarati za nerad na kopovima? Koliko vidim Mića je nagrađen za taj javašluk. Naplatiti od njega i onih koji ga štite štetu koju su napravili. Neka idu u rudnik da kopaju ugalj. Pusti snovi malog Perice.
  • Petar Peric

    07.06.2022 19:30
    Odgovornost
    U nasoj zemlji, nijedan poloticar nije odgovarao za svoje greske... Ljudi moji dve godine svakog dana treba da uvozimo struju ili ugalj za proizvodnju struje, to ce nasi unuci otplacivati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija