Brnabić: U Fijatu višak 500 radnika, kreće izjašnjavanje o odlasku na rad u inostranstvo

U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine.
To je rekla premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa predstavnicima fabričkih sindikata i radnika.
 
Ona je na konferenciji za novinare u Kragujevcu objasnila da će sve ranjive kategorije radnika biti zaštićene i da će od 1. jula ove godine primati platu u punom iznosu.
Kako je istakla, od 1.500 radnika koji su potrebni da ostanu u fabrici, njih 1.00 treba da idu na obuku u fabrike u inostranstvu koje su u vlasništvu Stelantisa, u čijem sastavu je Fijat, a koje su Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj.
"Radnici bi išli na rad u inostranstvo u periodu od 18 i 24 meseca, a najveći deo, 80 odsto, u fabrike u Poljskoj i Slovačkoj", kazala je Brnabić i dodala da svi radnici koji odu na obuku imaju garantovan posao kad se vrate u Kragujevac.
 
Izjašnjavanje radnika o odlasku na obuku počeće u sredu i trajaće do 15. juna.
 
Za odlazak na rad u Slovačku radnici bi dobili bonus pre odlaska od 11.000 evra, neto plata bi im bila 800 evra, a po povratku u FCA dobili bi bonus od 6.000 evra. Slični uslovi su i za rad u Poljskoj, s tim što bi plata radnicima bila 850 evra.
 
"Treća kategorija radnika su oni koji su tehnološki višak, plus oni koji nisu zainteresovani za rad u inostranstvu jer neće imati posao u naredna 24 meseca", kazala je Brnabić.
 
Istakla je da još nije poznato kolike će biti otpremnine za te radnike, a da Stelantis obećava da će biti u iznosu zakonskog minimuma, uvećanog za 20 odsto.
 
Po rečima Brnabić, u sredu će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, radnika, kabineta premijerke, ministarstva rada i privrede i Razvojne agencije Srbije, koja će pregovarati sa Stelatisom o otpremninama.
 
"Ti pregovori će trajati do 18. juna", kazala je premijerka.

Teme

fijat
  • Zrenjanin

    08.06.2022 13:54
    A nas u Zrenjaninu 40.000 otpustili i nikad niko vise nije dobio posao ovde. Bitno je da pare od poreza, pdv, akciza, registracija vozila, struje , gasa naplacenih u Zrenjaninu i dalje po ustavu idu u Beograd i od tih para se zaposljavaju u Beogradu paraziti na izmisljena radna mesta. Vracanje ustava o samofinansiranju opstina na stanje pre 1990 god je spas za Zrenjanin ali i za Srbiju i Vojvodinu
  • gledajte

    08.06.2022 12:36
    radnik
    što sram me bilo , šta sam slagao !? Gde ste videli da se neka Vlada toliko uključila za radnike u privatnoj fabrici !?
  • Radnik

    08.06.2022 10:35
    @gledajte
    Sram vas bilo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija