Stano: EU od Srbije očekuje da ne jača veze sa Rusijom

EU od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da ne jača svoje veze sa Rusijom u vreme neopravdane i ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je portparol EU Peter Stano.
Stano je tako reagovao na otkazivanje posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji.
Stano je u pozdravio zabranu preleta Lavrovljevog aviona preko teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, ocenjujući da je u pitanju dosledna primena restriktivnih mera i "puna usklađenost sa zajednickom evropskom i bezbednosnom spoljnom politikom".
Stano je naglasio da posle telefonskog razgovora visokog predstavnika EU Žozepa Borela i predsednika Vučića "EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet".
 
Prema rečima portparola EU, "evropske sankcije protiv Rusije odražavaju moralni i politički stav u odnosu na potpuno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava".
 
Osvrćući se na izjave ruskog ministra Lavrova o merama kojima bi Moskva mogla da uzvrati na odluku o zabrani preleta, Stano je ocenio da je reč o neprikladnim opaskama nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU.
 
"Lavrov je na toj listi jer je jedan od najglasnijih promotera ilegalne ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog njegovih akcija koje aktivno podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao stabilnost i bezbednost u zemlji", rekao je Stano.
 
Podsetio je da mere protiv Lavrova uključuju zabranu putovanja i ulaska u EU i zemlje koje su se pridružile sankcijama.
 
"EU od zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje da progresivno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere", zaključio je portparol visokog predstavnika Borelja.
  • Stano dao ideju

    08.06.2022 11:51
    Stano kaze EU je uvela sankcije Rusiji jer je bez odobrenja UN napala Ukrajinu. Pa posto je Nato napao Srbiju isto bez odobrenja UN, i primorao je na potpis 1244 i ta okupacija i dalje traje, jer nista na Kosovu nije reseno. Srbija radi cuvanja povelje UN treba da uvede sankcije 17 drzava Nato-a. Prvo moramo da gledamo da sredjujemo nase dvoriste, i nase probleme sa teritorijom. A za tamo neke tudje ratove 2000km daleko cemo vidimo kad nase resimo.
  • Sramota

    08.06.2022 11:45
    Kada budemo prelazili granocu bez pasoša...
  • NN

    08.06.2022 11:42
    Sa ovim zlom samo trgovina i to dok jos uvek ima cime da se trguje i nista drugo. Sa njihovim "vrednostima" ima ko ce se pozabaviti, za to smo vec premali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija