Većina napadača koji su upali na izložbu stripa neprocesuirana, kažnjen samo policajac

NUNS je saopštio da godinu i po dana nema pomaka u istrazi o upadu na izložbu strip grupe "Momci", a da je samo dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate za 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja.

"Istovremeno nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni, ministarstvo ćuti, a većina napadača i pretnji nije procesuirana", navelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Podsećaju da je 13. oktobra 2020. godine u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u "Staru kapetaniju", pokidala i uništila radove strip-grupe "Momci" i u galeriju ubacila suzavac, nakon čega su autori izložbe podneli više krivičnih prijava.

Još od tada grupa i NUNS čekaju odgovore na pitanja zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis, zašto nisu otkriveni oni koji su pretili smrću iako su za neke nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama i zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca.
 
U današnjem saopštenju dodali su nova pitanja - zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni, zašto je bilo potrebno da reaguje Zaštitnik građana, bez čega ne bi dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu i na kraju zašto Ministarstvo kulture i informisanja ne odgovara na pitanja medija o slučaju.
  • Лиманац

    08.06.2022 21:11
    Подесећање
    На изложби нису била изложена уметничка дела, већ цртежи искасапљених беба са накарадним и болесним порукама.
    У складу са слободом говора, за коју се надам да ће ми бити омогућена објављивањем овог коментара, постављам следеће питање:
    Када би неко, рецимо, организовао изложбу са цртежима искасапљених новинара и квазиуметника, са истим порукама које су биле присутне на овој изложби, да ли би то наишло на осуду новинара и тих квазиуметника, што би било лицемерје најгоре врсте, или би наишло на свесрдну подршку и одобравање са њихове стране?
  • Dendi

    08.06.2022 19:18
    Treba biti uporan
    Ovakva pitanja posle Jovanjice, Krušika, Belivuka, Hrkalovićke, Savamale,... skoro da nemaju smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija