VIDEO Ministarstvo kulture: Spot Vjose Osmani neuspeli pokušaj prisvajanja srpskog kulturnog nasleđa

Pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić kaže da je spot koji je predsednica Kosova Vjosa Osmani objavila na Tviteru "još jedan od neuspelih pokušaja da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe.

Vanušić je u pisanoj izjavi navela da je u protekle 22 godine na prostoru Kosova uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, kao i više od 5.000 nadgrobnih spomenika.

Dodaje da je uništeno ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.
Ona je podsetila da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije na Kosovu, manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.
 
"Da se situacija nije promenila potvrđuje i prošlogodišnja, jednoglasna odluka Кomiteta za svetsku baštinu Uneska da se srpska kulturna dobra, srednjovekovni spomenci na KiM, zadrže na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti", navela je Vanušić.
 
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na svom Tviter nalogu postavila video "Kosovo u jednom minutu", u kome su prikazane znamenitosti snimljene dronom, među kojima su i srpski manastiri.
 
  • G pen

    09.06.2022 10:24
    Cuvena licemernost jer sta radite po Vojvodini zadnjih 100 godina? Ah da, zadnje je da rusite sve sto ima severniji kulturniji smek. A donosite islamizaciju turbofolkom i prodajom vojvodjanske zemlje arapima.
  • 9

    09.06.2022 07:23
    @Novosadjanka
    Ne lupetaj . Kada ste tako "dobro" naučili istoriju
    pročitajte ko je bila kraljica Teuta u kom periodu i
    gde je vladala, a što se tiče poreza Srbi su oduvek
    bili poznati po plaćanju istog. Jedino što je CRKVA
    katolička tada i sada zaista plaćala kešom za sve
    radove meštre među kojima su bili i Srbi . Na
    Vašu žalost Srbi nisu uvek bili većinsko stanovništvo
    u Vojvodini . Porez se nije plaćao crkvi već uređenoj
    državi kakva je postojala na ovim prostorima daleko
    pre dolaska Čarnojevića . Crkvi tadašnjoj je išao
    "desetak" i to od katoličkog stanovništva iz cele
    Vojvodine od čega je podizana Katedrala. Jedino
    što je podignuto "zajedničkim" parama je bila
    fontana ispred Katedrale koje na žalost više
    nema jer sa nije uklapala u ambijent "kraljevskim"
    vlastima.(onoga konja koji sada stoji ispred Riblje
    pjace, a nikada nije bio u NS ).
  • Novosadjanka

    08.06.2022 22:44
    @Ja
    Ne baronisi, poturas lazi. Problem je sto ona potura da je to kultura i istorija Kosovara koji nisu postojali, niti su Albanci ziveli tada na tim prostorima. A ti i dalje menjaj istoriju laznim dezinformacijama. Niko nikada nije rekao da su Srbi sagradili Sinagogu ili Crkvu imena Marijinog (toliko o tvom znanju ovog grada), iako Crkvu su sagradili i Srbi kao i ostali od poreza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.