Transparentnost Srbija: Tehnička Vlada samo izgovor za nerad, od februara nijedna javna rasprava

Transparentnost Srbija saopštila je da ministarstva od februara nisu organizovala javnu raspravu ni o jednom nacrtu zakona, iako već postoje kašnjenja u ispunjavanju obaveza iz strateških dokumenata.

To uključuje Akcioni plan za Poglavlje 23 i Medijsku strategiju.

TS je u saopštenju navela i da se "tehnička vlada" može zato smatrati "samo kao izgovor za nerad i neispunjavanje obaveza", naročito, kako je navedeno, kada je reč o u strateškim aktima planiranim zakonodavnim aktivnostima.

Dodaje se da zakonska ograničenja postoje samo kada je reč o upućivanju predloga zakona u skupštinsku proceduru, te ukazuje da ni na koji način nije zabranjeno da ministarstva pripremaju nacrte zakona i da u vezi sa njima organizuju javne rasprave.
 
Prema podacima sa Vladinog portala eKonsultacije, od dana raspisivanja izbora - 15. februara do 8. juna na javnu raspravu nije bio iznet nijedan nacrt zakona, prenela je TS.
 
Tokom prethodna četiri meseca javna rasprava je započeta o nekoliko planskih dokumenata - nacrtu Strategije za mlade, Akcionom planu za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i predlogu Akcionog plana za sprovođenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, navela je TS.
 
Javna rasprava počela je, kako su dodali, i o jednom dokumentu druge vrste, Odluci o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene.
 
"Poređenja radi, tokom 2021. je na ovom Vladinom portalu, kao i na prethodno korišćenom bila oglašena javna rasprava o ukupno 28 nacrta zakona i planskih dokumenata", navela je TS.
 
Ocenili su da je to "jedan od značajnih pokazatelja" da će neophodne reforme u Srbiji u prvoj polovini 2022, ali verovatno i u njenom nastavku kasniti.
 
Kako smatraju, kašnjenja će biti ne samo što usled ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu kasni konstituisanje Skupštine Srbije i izbor nove Vlade, već i jer aktuelna administracija nije pripremila i iznela na javnu raspravu nacrte o kojima bi buduća vlada i skupština mogli da se izjasne.
 
Naveli su da su u planskim dokumentima već dugo predviđene izmene Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama i izmene Krivičnog zakonika, a u Medijskoj strategiji donošenje i izmena nekoliko zakona, izmedju ostalih, i Zakona o javnim nabavkama u vezi sa medijskim uslugama.
  • max

    10.06.2022 08:02
    Ko bi normalan predložio Brnabićku za premijerku. Ona je čist promašaj na toj funkciji. Narod plaća njene troškove, vilu i sve po redu, a ona i bratova firma rade za svoj džep. Ona nema kapacitet za bilo koju javnu funkciju. Znači onaj ko ju je predložio, taj je isto veliki promašaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.