Šolc u Prištini: Dve zemlje koje se ne priznaju ne mogu da budu deo EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Prištini da Kosovo može napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji rešavanjem dijaloga sa Srbijom.
Šolc u Prištini: Dve zemlje koje se ne priznaju ne mogu da budu deo EU
Foto: FoNet

Šolc je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da dve zemlje koje se ne priznaju ne mogu da budu deo EU, prenosi RTK.

"Za Kosovo je važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Kosovo i Srbija kroz sveobuhvatan sporazum treba da dođu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovo za evropsku perspektivu", ponovio je Šolc.

"Politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih ljudi na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj", predočio je on.
 
Nemački kancelar je naveo da treba odobriti liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, dodajući da je posvećen tome.
 
Šolc je naveo da je Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini, a poseta Kosovu, kojom je počela turneja na Zapadnom Balkanu, pokazuje bliske bilateralne odnose.
 
On je dodao da želi da oživi Berlinski proces i da je na jesen pozvao premijera Aljbina Kurtija na konferenciju u Berlin.
  • taktijeTo

    10.06.2022 19:19
    @Specijalni status
    Da li ti uopste znas da se vecina srpskih manastira na Kosovu nalazi na teritoriji gde zivi vecinsko albansko stanovnistvo? Ako bi se Kosovo podelilo na deo gde zive Srbi (severni deo) i deo gde zive Albanci,moralo bi da se nadje neko resenje za status manastira koji su u albanskom delu Kosova?
    A buduci da je vecina manastira ogradjena bodljikavom zicom i da im se oduzimaju sva prava i zemljiste,kao i prava pojedinih srpskih drzavljana da udju na Kosovo, Kosovo de facto nije Srbija.
  • svesamig

    10.06.2022 19:10
    @Mastodont
    Prosvetli nas posto ti nisi idiot, ne nikako. Koje je dugorocno resenje za ocuvanje unesko spomenika na Kosovu? Da cujem. Priznanje Kosova od Srbije i poklanjanje srpskih srednjovekovnih manastira "Kosovskoj" kulturnoj bastini?
  • NN

    10.06.2022 18:51
    međusobno
    Zanimljivo je to kako kancelar izgleda malo poznaje i istoriju i teoriju prava i međunarodno pravo! A trebalo bi! Kako on to misli da neko, tzv.Kosovo treba da prizna Srbiju? Pa Srbija je već prilično davno priznata kao država! Izgleda da im je baš mngo stalo, kad je lično potegao na put da kaže ono što već odavno govori i što već znamo! A ovaj narod baš tvrdoglav, odavno neguje jednu osobinu - inat!
    Osim toga, onaj kome je danas EU još uvek neki ideal ima mnogo ralzoga da počne da se predomišlja! Prilično natrula šargarepa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija