Žbanić: Rečeno mi je da o prikazivanju filma "Quo vadis, Aida" na RTS-u odlučuje Vučić

Rediteljka Jasmila Žbanić rekla je da joj je u razgovorima oko prikazivanja njenog filma "Quo vadis, Aida" na RTS-u neformalno rečeno da bi o tome morali da se konsultuju sa Aleksandrom Vučićem.
Navela je da je nju "to neshvatljivo", te zapitala "zašto o tome treba da se pita predsednik države, preneo je portal Autonomija.
"Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države", kazala je Žbanić.
Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gde je višestruko nagrađivani film "Quo vadis, Aida" prikazan sinoć i preksinoć u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
 
Dodala je da ne može da razume zbog čega se "Quo vadis, Aida?" ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film "Grbavica" imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.
 
"To mi je neshvatljivo...to znači da je danas atmosfera puno gora", ocenila je ona.
 
Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.
 
Film "Quo vadis, Aida" dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.
 
Proglašen je prethodno i za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021, a kao  kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.
 
Autonomni festival žena se treći put održava u Novom Sadu, od 6. do 12. juna.
  • Бока

    12.06.2022 23:28
    Лоша идеја
    Не видим разлога за такву маркетиншку навалентност. Приказивање једног пропагандног подухвата, на простору са антагонистичким наративом, је увек лоша идеја! Видели смо пре неки дан Шолца на истом задатку... Испао је глуп и контрапродуктиван, барем по своје интересе... Пропаганда је мач са две оштрице, уме да на несе озбиљну штету оном ко је се лати на погрешном месту, или у погрешно време. За овај филм, ово ће увек бити погрешно место, а време можда некад и не буде погрешно, али само ако је све толико лоше, да је тај филм занемарљива несрећа тог тренутка!
  • Mile

    12.06.2022 18:15
    Film nije profašistički tako da nema potrebe za dramom hoće li se emitovati ili ne.
  • Popaj

    12.06.2022 15:53
    Mitovi i legende
    Dokle god se budemo bavili mitomanijom ,izgubljenim bitkama i promasenom diplomatijom , bice nas sve manje i na kraju nestajemo u sopstvenoj lazi… Ozbiljni narodi gledaju u buducnost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija