"Prevarologija i sprdnja": Bizarna svečana otvaranja rupe, septičkih jama, kontejnera i bankomata

Srbija je među prvima u svetu po broju bizarnih svečanih otvaranja, te stoga ne čudi nedavni potez predsednika beogradske opštine Palilula Miroslava Ivanovića koji je otvorio bankomat.

Kako piše Danas, njegov prethodnik Aleksandar Jovičić je pre pet godina svečano otvorio kontejnere u palilulskom naselju Karaburma i tom prilikom izjavio da su u pitanju "novi, lepi, kontejneri koji će ulepšati ovaj deo grada".

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović svečano je početkom ove godine otvorila nekoliko toaleta u osnovnim školama. 
Od brojnih "neobičnih naprednjačkih svečanosti", Danas izdvaja otvaranje septičke jame i javnog WC-a na groblju, obe na teritoriji Leskovca. Mnoge novinarske ekipe nisu se pojavile uprkos pozivu, jer su mislile da je u pitanju šala. Javni WC na groblju pored kapele svečano je otvorio lično gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.
 
Kulturolog Ratko Božović ocenjuje za Danas da kada u državi nema suočavanja sa stvarnošću niti postoji nekakav sistem vrednosti, stvaraju se ovakve "košmarne" situacije.
 
"Ovo je sprdnja ili ironija koja je dobila primat nad realnošću. Izgubljena je mera u svemu. Jedni čine sve, a poprilično ne znaju ništa. Ovde ideologije nema. Umesto nje imamo prevarologiju", kaže Božović.
 
Dodaje da je motiv samopromocija.
 
"To je tako dobro za jednu studiju ekstremnog ponašanja, koje uvek ima dimenziju patologije. Problem je kada na mikroplanu imamo prevazilaženje svih mera, onda se to preliva i na mikroplan. A padamo sve niže i niže", kaže Božović. 
 
Kako Danas navodi, pionir bizarnih otvaranja je aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u tom smislu bio najaktivniji dok je bio ministar za rad i socijalna pitanja. On je u Apatinu 2015. svečano pustio u rad novi lift u Domu za stare i istim se provozao kako bi proverio da li radi. Prethodno je svečano dodelio 12 bebi alarma roditeljima dece sa oštećenim sluhom, a deci iz Centra za cerebralnu i dečju paralizu svečano je uručio paketiće čija je vrednost bila ispod 200 dinara. 
Svečano su otvarani i semafori, bandere, rekonstruisano stepenište...
 
Inače, direktor Zavoda za izgradnju Dejan Mandić 2015. godine svečano je otvorio početak radova izgradnje semafora, pa je tom prilikom novinarima pokazao rupu gde će nakon radova biti postavljen semafor. Kada su se kamere razišle, a radnici počeli da buše, presekli su glavu vodovodnu cev, pa je deo grada ostao bez vode. Događaj je u javnosti postao poznat kao "svečano otvaranje rupe".
  • Nd

    15.06.2022 22:16
    Ns
    Hostapleri.
  • Neko iz mase

    15.06.2022 15:12
    Još je sve jasnije kada se pogleda omer pluseva i minusa na komentare.
  • Ime moje

    15.06.2022 12:35
    Kakve mi otvarache imamo, novo zanima je, mogli bi i studijski program otvoriti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.