Nabavke softvera u Srbiji: Uspešne firme povezane sa predstavnicima vlasti

Upis u vrtić, produženje registracije vozila, prijava boravišta ili detetovog rođenja – ovo je samo deo usluga koje građani umesto na šalteru sada obavljaju onlajn.
Nabavke softvera u Srbiji: Uspešne firme povezane sa predstavnicima vlasti
Foto: Pixabay

To se obavlja uz nekoliko klikova, jer je država odlučila da se digitalizuje. I to je dobro, ali nije dobro što za svaku od ovih usluga neophodni softveri koje država umesto da kupi, u najvećoj meri praktično iznajmljuje i na taj način pojedinim firmama obezbeđuje dugogodišnju sigurnu zaradu, a građanima opasnost da će iz budžeta platiti i više nego što bi trebalo, piše Insajder.

Istraživanje Insajdera objavljeno u serijalu "Politika kao biznis, država kao partijski plen 2020." pokazalo je da su brojne zloupotrebe, kada je nabavka softvera u pitanju, moguće jer ne postoji ni konkurencija, ni kontrola. Jako malu konkurenciju na ovakvim tenderima, potvrdilo je i nedavno istraživanje Naleda, a kao jedan od razloga za to utvrđeno je da je korišćena pogrešna šifra što je dovelo do toga da firme, uglavnom strane, nisu ni mogle da znaju da mogu da se prijave.
 
"Utvrđeno je da su naručioci pre svega koristili pogrešnu šifru iz opšteg rečnika nabavke što otežava samim ponuđačima da učestvuju u tom konkretnom postupku nabavke, da sukriterijumi i uslovi za učešće ustvari bili nekonzistentni jer su ograničavali konkurenciju kao i da nisu bili u logičkoj vezi sa predmetom nabavke. Takođe, nažalost broj ponuda je bio ispod proseka 1,12", rekao je za Insajder Nikola Komšić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled).
 
Paradoks je da se u trenutku sveopšte digitalizacije države i uspona IT firmi ne povećava nego smanjuje konkurencija, odnosno broj firmi koje se prijavljuju na tender. Istovremeno, ključna zarada ostvaruje se kroz nadograđivanje i održavanje softvera, koji se posmatra kao intelektualno dobro što znači da kada jedna firma izradi određeni softver nadležnoj instituciji, samo ta firma kasnije na njemu može da radi.
 
U sve bržoj digitalizaciji države poslednjih godina primetan je nagli rast pojedinih firmi koje uspeh duguju značajnim poslovima za državu, a povezuju se sa predstavnicima vlasti. O dve firme u javnosti se najviše govorilo - firma Asseco, poljska kompanija u kojoj je jedan od direktora predstavništva bio brat premijerke Ane Brnabić, Igor Brnabić i firma Nites gde je jedan od direktora Bojan Kisić, muž bivše ministarke pravde Nele Kuburović i brat sadašnje ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević.
 
Opširnije na sajtu Insajdera.
  • Долма

    17.06.2022 08:03
    Е па сад'
    Треба да развијамо сопствене софтвере, или да исте (привремено) набављамо само из оних земаља, које нису имале непријатељско понашање према Србији, односно које нам нису у последњих 100 година уводиле санкције, ратовале против нас, и нису нас терале да другима уводимо санкције зарад сопствених геополитичких интереса.
    Поштено.
  • Prepoznajete?

    17.06.2022 07:28
    Mihail Kasjanov, prvi premijer ruskog predsednika Vladimira Putina, je rekao da je Putin (69), bivši agent KGB-a, dolaskom na vlast 2000. godine izgradio sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

    "To su dostignuća sistema koji je, uz Putinovo ohrabrenje kao šefa države, počeo da funkcioniše još ciničnije i okrutnije nego u kasnijim fazama Sovjetskog Saveza. U suštini, to je sistem nalik KGB-u zasnovan na potpunoj nekažnjivosti. Jasno je da oni ne očekuju da budu kažnjeni", ocenio je Kasjanov.
  • Jednostavno

    17.06.2022 07:28
    Partija, bratija i kumovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.