Gligorov: Članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju možda i definitivno nedostižno

Kako sada stvari stoje, ne samo zbog odnosa sa Rusijom, članstvo u Evropskoj uniji je za Srbiju možda i definitivno nedostižno.
Gligorov: Članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju možda i definitivno nedostižno
Foto: 021.rs

Ovo je ocenio u autorskom tekstu za NIN saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

"Naravno, kada bi srpske vlasti postigle sporazum sa Kosovom, kada bi se demokratizovala Bosna i Hercegovina, stvari bi izgledale drukčije. To sada pogotovo nije izgledno, a to isključuje bilo kakav napredak u evropskim integracijama", ocenio je Gligorov.

"Koje bi mogle da budu posledice? Otprilike iste, kao i u poslednjih 30 godina", smatra Gligorov, ukazujući na podatke o zaostalosti Srbije u odnosu na zemlje u susedstvu koje su članice EU - demografiju, rast proizvodnje, produktivnost.
 
Gligorov ukazuje i da je došao kraj povoljnim uslovima za ulaganja, kakvi su bili u proteklih deset godina, ne samo zbog rata u Ukrajini, inflacije, već i zato što Srbija nije "osigurana" članstvom u EU i koja namerava da se neposredno razilazi od tih zemalja kada je reč o sankcijama Rusiji.
 
"To što Vučić naziva pritiscima jeste samo diplomatska aktivnost koja ima za cilj da obezbedi saradnju Srbije za odluke koje će doneti, na jedan ili drugi način, nezavisno od toga koje će stanovište zauzeti srpske vlasti. Po tome se sadašnje stvari ne razlikuje od svega što se događalo u proteklih 30 godina", konstatovao je Gligorov
 
  • NN

    17.06.2022 20:02
    respirator
    @ Upućen
    Hajde kao upućen čovek pokušajte da nama neupućenima objasnite šta Vam znači i "respirator" i "Prvorođeni"? Ne mislim na osnovno značenje nego na vezu koju Vi vidite sa osobom koju tako nazivate. Ja se baš trudim da nađem vezu, ali mi nekako ne uspeva, pa bi bilo lepo da nam objasnite!
  • Trt

    17.06.2022 16:38
    Kako možda? Koja budala veruje da će Srbiju do njenog nestanka da prime u EU?
  • Vule

    17.06.2022 11:36
    Ovo me je jako pogodilo,zaiste ne znam kako da to prebolim.Mislim da cu veceras sa drustvom da pijem u to ime.J….. vas evropska unija…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija