Radnici Fijata poručuju: Sreda je dan D, biće kolaps u Beogradu, udarićemo gde ih najviše boli

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), nezadovoljni pregovorima o njihovom statusu, blokirali su danas saobraćaj na kružnom toku na ulazu u Kragujevac od 13.00 do 14.30.
Radnici Fijata poručuju: Sreda je dan D, biće kolaps u Beogradu, udarićemo gde ih najviše boli
Foto: FoNet (Miki Jevtović)

Za ponedeljak su najavili blokadu pruge u tom gradu kod Grošničke stanice, a za sredu dolazak u Beograd.

Član pregovaračkog tima Đorđe Milojević rekao je na protestu da od Vlade Srbije traže ugovor sa kompanijom Stelantis, u okviru koje posluje Fijat, kako bi mogli tačno da vide koliko je radnika višak, jer je prema prvom ugovoru sa Fijatom njihova obaveza da radnom odnosu zadrži 2.433 radnika.

Stelantis je nedavno potpisao ugovor sa Vladom Srbije o proizvodnji električnog automobila, a dve nedelje kasnije objavio da na dve godine obustavlja proizvodnju zbog priprema za novi model. 
 
Ta kompanija radnicima nudi odlazak u inostranstvo u više njenih fabrika, bonuse od nekoliko hiljada evra, zavisno od izbora države ili otpremnine od 220 evra po godini staža. Za sada se za odlazak u inostranstvo prijavilo 137 radnika.
 
Milojević je rekao da od Vlade Srbije zahtevaju otpremnine od 1.000 evra po godini staža i posao za one koji ne žele u inostranstvo u domaćim fabrikama u Kragujevcu.
 
Predstavnik sindikata "Nezavisnost" u Fijatu Zoran Stanić rekao je da protest pokazuje da se radnici ne šale i pozvao porodice i prijatelje da im se pridruže kako bi protest bio masovniji.
 
On je rekao da radnici traže i da država više ne bude posrednik u pregovorima sa Stelantisom jer je manjinski vlasnik, već da radnici sa njom razgovaraju kao sa poslodavcem.
 
 
Stanić je zatražio da država svoju ponudu izloži na "papiru" i rekao da ako "kaže da nema novca da će ga radnici pronaći na nameštenim tenderima i kupovinama koje nisu bile potrebne".
 
Član pregovaračkog tima i predstavnik Samostalnog sindikata u preduzeću Fijat plastik Zoran Miljković rekao je da radnici ne znaju tačno koliki je višak zaposlenih i traže pismenu potvrdu.
 
"Sreda je dan D, biće kolaps u Beogradu. Udarićemo tamo gde ih najviše boli", rekao je Miljković.
 
Protesti su praćeni uzvicima "lopovi", a radnici su se na kraju izvinuli građanima Kragujevca sa obrazloženjem da su prinuđeni na blokade saobraćaja.
Brnabić: Radnici krše dogovor
 
Premijerka Ana Brnabić je danas novinarima rekla da pregovori o statusu Fijatovih radnika i otpremninama nisu propali i da oni koji su pozvali danas na protest u Kragujevcu krše dogovor.
 
Navela je da je stav Vlade da ne objavljuje konačni stavo o otpremninama ili o tome šta će biti ponuđeno onima koji su proglašeni tehnološkim viškom, ili zbog toga što ne žele u inostranstvo 18 ili 24 meseca, dok se ne završi proces prijave radnika za inostranstvo.
 
"Taj proces se završava 20. juna. Oni koji su danas rekli idemo na proteste su prekršili naš dogovor, ali ja stojim i Vlada Srbije stoji pri svemu što su rekli", rekla je ona novinarima u Ohridu na marginama Prespanskog foruma za dijalog.
 
Brnabić je rekla da će biti zaštićene sve ranjive kategorije radnika i da razume da se ljudi brinu za svoju budućnost.
  • Bgd

    19.06.2022 05:45
    1000 e otpremnina po godini? Jeste vi bazdareni????
  • Ns

    18.06.2022 11:41
    Ns
    Superiska.
  • Beograd

    18.06.2022 11:25
    Ne pravite politicki cirkus. Ni dosad niste radili a primali platu i totako mesecima.Otpremina 1000 evra i posle toga na drugo mesto vec vidjeno. Gospodo na biro rada i u red. FIAT nije dovela ova vlast.Niko vam ne daje pravo da blokirate bilo sta, mislite da ste mnogo pametni i da ce vam neko aplaudirati. Dajte budite malo pametni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija