U ponedeljak novi protest radnika Fijata: Blokada puta Kragujevac-Čačak

Fijatovi radnici, nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahteve, nastaviće u ponedeljak protest blokadom puta Kragujevac- Čačak.
U ponedeljak novi protest radnika Fijata: Blokada puta Kragujevac-Čačak
Foto: FoNet (Miki Jevtović)
Predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković rekao je da će protest početi u 15 časova, a blokada puta će trajati dva sata.
 
"Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije", rekao je Miljković.
On je ocenio da sporazum koji je u subotu objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa "nije zvaničan".
 
Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.
Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još u ponedeljak do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.
 
Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponuđenih 220 evra.
 
U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.
 
Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.
 
Traži se i da država izađe sa konkretnih rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.
 
Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

Teme

fijat
  • Marta

    19.06.2022 14:41
    Kako ono bese!
    Kako je ono rejao neki od tih sindikalaca, veruovao je samo kumu, a sad i Premijerki! E pa nastavi da verujes!
  • 3

    19.06.2022 14:07
    4
    Gde su ostali sindikati
  • Tjax

    19.06.2022 13:39
    Kada uletite
    u “skupstinu” mi smo za vama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija