Savet Evrope: Niz nedostataka tokom izbornog procesa u Srbiji

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koja je posmatrala izbore u Srbiji 3. aprila identifikovala je niz nepravilnosti i nedostataka tokom čitavog izbornog procesa.
Savet Evrope: Niz nedostataka tokom izbornog procesa u Srbiji
Foto: 021.rs

U izveštaju o kom se danas raspravlja na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ističe se da ključni aspekti izbornog procesa u Srbiji zahtevaju dalju reformu i implementaciju i da bi Srbija trebalo da preduzme konkretne mere da unapredi izborni zakonski okvir kao i određene izborne prakse.

To bi trebalo da se postigne u okviru procedure nadgledanja PS SE i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, dodaje se u zaključcima izveštaja o izborima u Srbiji.
 
Delegacija PS SE ocenila je da je izborni dan protekao glatko i u celini mirno, ali je, uprkos solidnim pripremama, obeležen nizom sistematskih proceduralnih nedostataka u vezi sa rasporedom biračkih mesta, pretrpanošću, kršenjem tajnosti glasanja i brojnim slučajevima porodičnog glasanja, kao i slučajevima kupovine glasova.
U izveštaju se podseća da je PS SE posmatrala sve izbore u Srbiji od 2000. godine, sa izuzetkom parlamentarnih izbora 2020. zbog pandemije kovid-19.
 
Navodi se da su svi parlamentarni izbori u Srbiji od 2000. bili vanredni, osim jednih i ukazuje da "kultura vanrednih izbora", iako pravno moguća, utiče na efikasno autonomno funkcionisanje parlamenta u skladu sa ustavnim mandatom, bez obzira koje političke snage su na vlasti. 
 
Parlamentarci SE u izveštaju su konstatovali da su aprilski izbori u Srbiji održani u atmosferi intenzivne polarizacije između vladajuće koalicije i opozicionih partija.
 
Delegacija PS SE takođe je primetila da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu u velikoj meri zasenila kampanju, posebno u početnoj fazi i pomerila javni diskurs na bezbednosni razvoj u Evropi i njegov uticaj na Srbiju.
 
Posmatrači su ocenili da, u celini gledano, zakonski okvir u Srbiji pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora ali su naglasili da je neophodna njegova efikasna primena kako bi se u potpunosti osigurali jednaki uslovi.
 
U izveštaju se konstatuje da su izvršene izvesne zakonodavne izmene na preporuke Venecijanske komisije i ODIHR, ali da su neka pitanja ostala nerešena, uglavnom u vezi sa pristupom medijima, finansiranjem kampanje, merama za suzbijanje pritiska na birače, kao i javnim nadzorom i revizijom biračkih spiskova.
 
Kada je reč o medijskom pokrivanju izbora u izveštaju je konstatovano da su u toj oblasti ostali "nerešeni brojni ozbiljni problemi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.