Još tri crkve proglašene spomenicima kulture

Vlada Srbije donela je danas, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, odluke da se tri crkve proglase za spomenike kulture, imajući u vidu njihov kulturno istorijski značaj.
Još tri crkve proglašene spomenicima kulture
Foto: 021.rs
U pitanju su crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću.
Crkva Svetog velikomučenika Georgija sazidana je 1867. godine i poseduje visoku kulturno-istorijsku i umetničku vrednost, a kulturni model primenjen u crkvi odražava stanovište srpske crkvene umetnosti i kulture 19. veka, dok je unošenjem mobilijara i pokretnih stvari formirana skladna i vredna kulturna celina. 
Crkva Svete Trojice u Brdarici, koja se nalazi na teritoriji opštine Koceljeva, sa pokretnim stvarima u njoj, takođe predstavlja značajnu kulturno-istorijsku celinu. Crkva je sagrađena 1838. godine, dok je na njenom mestu bila crkva brvnara, koju je obor-knez Ranko Lazarević iz Svileuve podigao 1791. godine, iz koje su sačuvani kamena časna trpeza, prestone ikone Hrista i Bogorodice sa mladencem i nadverje. Crkva u Brdarici pripada grupi crkava iz 19. veka, koje su svojim arhitektonskim oblikom zadržale sećanje na crkve brvnare iako su sazidane od tvrdog materijala.
 
Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, koja se nalazi u centru sela Drenovac, u blizini Šapca, sagrađena je u periodu od 1863. do 1865. godine kao monumentalna jednobrodna građevina, koja će deceniju kasnije poslužiti kao uzor graditeljima crkve u Nakučanima. Ovo zdanje ima kulturno-istorijsku vrednost kao i nesumnjiv društveni značaj, o čemu svedoči bogata građa koju čine letopisi, zapisi sa margina starih crkvenih knjiga i delimično sačuvana arhivska građa.
  • pajo patak

    24.06.2022 14:53
    @Лиманац
    manje nam smetaju СПРЦ и уринејеве nakazne bogomolje, od tvojih maloumnih komentara.
  • lovely

    24.06.2022 13:59
    Klasika... u komentarima mrznja i pljuvacina svega sto ima veze sa ovim narodom i drzavom. Da neko krene da cita komentare pitao bi se kakav to narod zivi ovde, za vasu informaciju crkva pomaze izgradnju bolnice za socijalno ugrozene ljude,organizuje humanitarne akcije....
    Smeta vam cirilca,smeta vam kulturno istorijsko nasledje vezano za SPC koje je vasim precima bilo svetinja a vi ga pljujete. Sem znacaja koju ove crkve imaju za religiozne ljude i narod ove drzave, radi se o umetnickim delima i kulturnoj bastini kojima se evropljani i stranci odusevljavaju kada ih posete. Sta vi kao stanovnici evropske prestonice kulture imate protiv srpske kulture bastine? Crkva je narod i spona sa prosloscu i buducnoscu u kojoj zivi duh nasih predaka, crkva nije pojedinac koji tu crkvu predstavlja. Ako to ne mozete da shvatite,jednostavno gledajte svoja posla.
  • kulturno

    24.06.2022 11:44
    "vaznesenje" kroz religiju bez obrazovanja je "novopečena" tekovina srpskog življa XXI-og veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija