BIRN: Prevodilac iz Srbije uz podršku policije teroriše izbeglice

Državljanin Srbije poreklom iz Sirije stvorio je krijumčarsku mrežu koja reketira konkurenciju i teroriše izbeglice, a sve uz podršku policije, objavio je BIRN.
BIRN: Prevodilac iz Srbije uz podršku policije teroriše izbeglice
Foto: 021.rs
BIRN se pritom poziva na brojne izvore, koji potkrepljuju tvrdnje audio-snimcima tajno snimanih razgovora, video snimcima i internim prepiskama.
Na osnovu nekoliko sati audio snimaka koje je tajno napravio izvor, svedočenjima saradnika, fotografijama, porukama i video snimcima može se zaključiti da je 44-godišnji Alen Basil vođa jedne od najsnažnijih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, a koja svoje kontakte u policiji koristi kako bi uspostavila dominaciju na ovom unosnom kriminalnom tržištu, objavio je BIRN.
Kako se navodi u istraživanju, a prema svedočenjima insajdera, Basilova grupa kontroliše krijumčarske rute na severozapadu zemlje, naplaćujući drugim krijumčarima mesto u blizini graničnih prelaza. BIRN piše da ovu grupu na terenu navodno vodi Abu Omar, Basilov prvi saradnik, a za prebacivanje ljudi u Evropsku uniju koriste i kamione i automobile.
 
"Njemu nikad nije dosta. U jednom trenutku imao je 15 vozača", kaže o Alenu Basilu bivši član grupe koji je bio zadužen za pronalaženje vozača, u tajno snimljenom razgovoru do kog je došao BIRN.
 
Basil je rođen u Somboru kao dete Srpkinje i Sirijca, a u javnosti je poznat i kao ugostitelj i lobista za arapske investicije. Znanje arapskog omogućilo mu je prevodilački angažman u brojnim organizacijama koje se bave migracijama, uključujući i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.
 
Dugogodišnji prevodilački rad preporučio ga je kao sudskog tumača za arapski jezik, a radi i za srpsku policiju za koju prevodi u akcijama privođenja arapskih izbeglica.
 
Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da se saradnja sa policijom tu ne završava, i da pojedini policajci u stvari rade za Basila. Nekoliko bivših Alenovih saradnika na audio-snimcima do kojih je došao BIRN, ističu da je policajac koga zovu "major Deki", Alenova glavna zaštita u policiji.
 
Celo istraživanje pročitajte OVDE.
  • Aristid

    24.06.2022 14:38
    Lepo je od države što nas povremeno obavesti o nečemu ali red je da počne nešto i da radi! Ako ništa drugo neka proporcionalno radu svojih organa smanji porez.
  • /

    24.06.2022 12:37
    /
    pravi ruski sistem policije
  • Divna

    24.06.2022 08:51
    Bravo za preduzenticki duh
    Jos jedna sjajna vest u nizu neverovatnih dostignuca drzave koju kukavicki vodi (uvek pod pritiskom stranih neprjatelja) nepokolebljivi, nekadasnji student prava (ako im je ovaj bio i osrednji student, taj fakultet treba zatvoriti). Kako ti da verujes bilo kom policajcu kada svaki dan isplivavaju vesti o vezama policije, ministara, predsednika i njihovih rodjaka sa kriminalcima? Sada se tek vidi koliko je Djindjic bio hrabar covek, i kako je mucki izdan od onih koji su trebali da ga stite (a i sve nas).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.