Kako će izgledati završni ispit u školama?

Završni ispit u školama, zbog bezbednosnih razloga, biće organizovani u 522 škole, umesto u 1.266 kako je ranije bilo predviđeno, izjavio je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević.
Kako će izgledati završni ispit u školama?
Foto: Pixabay
On je za TV Insajder rekao da je Ministarstvo dobilo uveravanja da će svi objekti biti aposlutno bezbedni.
Direktor Osnovne škole "Kneginja Milica" Darko Eger istakao je da su održani sastanci sa predstavnicima policijskih uprava i da je uspostavljena stalna komunikacija sa direktorima škola.
Na pitanje da li se na taj način stavljaju u neravnopravan položaj učenici koji će polagati završni ispit u školi u koju nikada ranije nisu ušli, Eger je naveo da će učenici u školama koje će biti domaćini polagati ispit pod potpuno istim uslovima kao i u svojim matičnim školama.
 
Profesorka Filozofskog fakulteta Dragica Pavlović Babić rekla je da deci opterećenje prave procedure - od toga koju olovku poneti, do nepoznatog prostora u kom treba da polažu ispit.
 
"Oni sada dolaze u nepoznatu sredinu, nepoznat im je ispit, test, pa na kraju i prostor. To nije najbolje moguće rešenje ali imamo viši razlog koji opravdava ovakve mere", naglasila je ona.
 
Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu obavila sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
 
Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati od 9 sati na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita 1. i 2. jula.
 
U saopštenju se podseća da su ove školske godine sprovedena dodatna unapređenja i sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola. Iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe iz Srbije.
 
Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 5. jula.
 
I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, a roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
 
I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. 
  • Goran

    24.06.2022 17:23
    Završni ispit će izgledati kao i sve što izgleda u ovoj državi, dostojanstveno, vulinovski i šapićevski.
  • Caca

    24.06.2022 13:49
    I bez ove ujdurme, zavrsni ispit je jedna velika zezancija.
    Deca su ovom odlukom stavljena u neravnopravan polozaj jer nije isto polagati u svojoj skoli i u skoli koju prvi put vidis. I sad su u istom polozaju dete iz npr. Stepanoviceva koje putuje pola sata do grada na zavrsni ispit, u potpuno nepoznato okruzenje, polaze sa decom iz jos nekoliko drugih skola i dete iz novosadske skole koje zivi na pet minuta od svoje skole i u njoj i polaze. Nije nego.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija