Zorana Mihajlović: Odluka o abortusu u SAD je tužan dan za žene u čitavom svetu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je današnji dan tužan dan za sve žene u SAD i čitavom svetu.
Zorana Mihajlović: Odluka o abortusu u SAD je tužan dan za žene u čitavom svetu
Foto: 021.rs
"Nažalost, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine. Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne zabrine pitanje, a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima", navela je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.
Prema njenoj oceni, žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke.
"Pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako je bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju. I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena", kazala je Zorana Mihajlović.
 
Kako je navela, na primeru Poljske se pokazalo da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira - iako to ugrožava njen život.
 
"Ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača. To dugujemo ženama koje su se borile pre nas a pre svega generacijama koje tek dolaze", zaključila je Mihajlović.
 
Vrhovni sud SAD danas je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.
  • Лиманац

    25.06.2022 17:15
    Чедоморство је убиство.
    Омогућите нерођеној деци право на раст и развој, а проблеме решавајте након када се она роде, након што буду предата социјалној служби.
  • Peja

    25.06.2022 12:21
    Sveznalica neznalica
    Zoka i abortusi,,,,,sveznalica,blago nama svima sa njom...
  • Goran

    25.06.2022 11:29
    Građankama i inženjerkama...
    Svi imaju prava, abortirana deca pravo nemaju, mi se borimo da naša deca imaju svoja prava, pravo da ubiju one koji nemaju prava.. U staro vreme, žene i deca su smatrani bićima bez razuma, pa se iz ove perspektive stari mogu razumeti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija