Garaža Kliničkog centra nikla bez građevinske dozvole, koncesior u vlasništvu novosadske firme

Garaža ispred Kliničkog centra Srbije izgrađena je protivzakonito pre dobijanja građevinske dozvole, pokazuje istraživanje BIRN-a.
Koncesior za garažu, Frontier parking, izabran je u prividu javnog nadmetanja za koncesiju jer je, u trenucima kada je isticao rok za prijave zainteresovanih, garaža do pola već bila izgrađena. Ministarstvo i dalje, takođe protivzakonito, krije osnovne podatke o koncesiji, piše BIRN.
Izgradnja garaže u krugu Kliničkog centra Srbije je počela na leto 2021. godine.
Republička građevinska inspekcija je u decembru 2021. godine, nakon izlaska na teren, naložila da se odmah zaustavi nastavak izgradnje garaže jer nije imala potrebnu građevinsku dozvolu.
 
Klinički centar je tražio da se izmeni građevinska dozovla koju su posedovali i da se umesto planiranog parkinga izgradi garaža. Međutim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u nekoliko navrata odbijalo da odobri izmenu dozvole.
 
Izmenjena građevinska dozvola izdata je tek krajem decembra prošle godine, kada je garaža već bila izgrađena. Ministarstvo zdravlja je krajem jula 2021. godine raspisalo javni poziv za koncesiju za finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje tri garaže sa helidromom u okviru kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.
 
Ceo proces je trebalo da bude okončan najkasnije krajem novembra prošle godine, pa da nakon toga, dobitnik koncesije krene u izgradnju prve od tri garaže.
 
Javno dostupni snimci gradilišta pokazuju da je u trenucima dok je Ministarstvo zdravlja raspisivalo poziv za koncesiju i dok je trajao rok za prijavljivanje zainteresovanih, garaža već uveliko bila u izgradnji i to bez građevinske dozvole. Tačnije, koncesionar za ovu i druge dve garaže znao se i mnogo pre raspisivanja poziva, koji je samim tim bio izlišan.
 
Ministarstvo zdravlja, protivno zakonu, nije objavilo dokumentaciju o postupku dodele koncesije.
 
Međutim, u osnivačkom aktu firme Frontier parking - u vlasništvu novosadske firme Frontier invest group d.o.o, sa formalnim vlasnikom sa Sejšelskih ostrva - piše da se to društvo osniva "za potrebe realizacija projekta koncesije".
 
Tekst u celosti čitajte na portalu BIRN-a.
  • @Dejan

    25.06.2022 11:18
    Svašta
    Nit je dom zdravlja nit je somborski bulevar već zgrada hitne pomoći na Bulevaru patrijarha Pava. I da, ima upotrebnu dozvolu, može se proveriti na javno dostupnom uvidu izdatih dozvola na sajtu APR. Takođe, i zgrada muzičke i baletske škole. Manite se spinovanja.
  • VladaN

    25.06.2022 10:36
    Može li išta u ovoj…
    … SNS jazbini da se uradi bez mega-lopovluka.
  • Gaspar

    25.06.2022 09:40
    Sve će to narod opet glasati
    "Za većinu običnih ljudi život je kao ružno vreme: stanu i čekaju da prođe." – Jack London.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija