Naplata putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju uz jedinstveni TAG uređaj od septembra

Potpisivanje sporazuma o eksploataciji Open Balkan elektronske naplate putarine, uz jedinstveni TAG uređaj očekuje se početkom septembra, izjavio je direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.
Naplata putarine kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju uz jedinstveni TAG uređaj od septembra
Foto: 021.rs
Drobnjak za Tanjug objašnjava da je Open Balkan elektronska naplata putarine (Open Balkan ETC) zapravo rad na uspostavljanju jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.
"U prethodnom periodu smo prošli kroz tehničke karakteristike tri naplatna sistema, Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Ustanovljeno je da su navedeni sistemi u skladu sa preporukama i direktivama Evropske komisije koja se bavi naplatom putarine u Evropskoj uniji", kaže Drobnjak.
Dodaje da trenutno proizvođači sistema za naplatu putarine u tri države - Institut Mihajlo Pupin u Srbiji, Aselsan u Severnoj Makedoniji i Autostrada u Albaniji rade na pripremi potpisivanja NDA sporazuma.
 
Ovi sporazumi podrazumevaju međusobnu saglasnost o čuvanju i razmeni podataka, kao i o njihovoj poverljivosti.
 
"Nakon potpisivanja NDA sporazuma očekuje nas i fizičko testiranje uređaja za elektronsku naplatu putarine, TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje i Peyment system, čija izrada je u završnoj fazi. Fizičko testiranje je planirano za avgust i septembar, a potpisivanje sporazuma se očekuje početkom septembra", kaže Drobnjak.
 
On navodi da su dalji planovi elektronske naplate putarine u sklopu pomenute inicijative širenje i na ostale države Zapadnog Balkana.
 
Kako će sve funkcionisati?
 
Aktuelnim predlogom planirano je da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korišćenjem OB (Otvoreni Balkan) uređaja ostvaruju popust od pet odsto i recipročno za građane Severne Makedonije i Albanije.
 
"Korisnici uređaja za elektronsku naplatu putarine će moći će koriste postojeći ENP uređaj uz prekonfiguraciju istog i registraciju svoje platne kartice na nekom od prodajnih mesta. Uređaj za ENP će biti vezan za platnu karticu korisnika, dok će sam korisnik moći da bira da li će se sredstva naplaćivati u nacionalnoj ili stranoj valuti", objasnili su ranije za Euronews Srbija u "Putevima Srbije".
 
Očekuje se da će se jedinstvenim sistemom naplate povećati bezbednost u saobraćaju i da će se smanjiti gužve na auto-putevima. Novi način plaćanja putarine trebalo bi i da rastereti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špicu sezone da čekaju u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije.
 
U "Putevima Srbije" kažu da je do sada u Srbiji prodato 572.000 uređaja za elektronsku naplatu putarine.
 
U Srbiji se naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica. Elektronska naplata putarine je prvi put omogućena 2007. godine, a sistem je uspostavljen na svim rampama 2013. godine.
  • Jogi Letač

    27.06.2022 07:09
    @VC, upravo to, pompezno nešto najaviti. Njima nije bitno kako je nama, bitno je da se oni pojave u vestima, da kao nešto rade. Evo juče prođoh celu Mađarsku bez naplatnih rampi za 10 €, sa vinjetom koja će mi važiti i u povratku, što to ne uvedete a ne da se stvaraju gužve na naplatnim rampama. Ove tagove ni lokalci mnogo ne koriste (mada je dobra stvar) a još će stranac posebno da doplaćuje 2000 RSD za tag, nije lud za 2 puta godišnje.
  • Volovi

    27.06.2022 06:11
    Odlično, dobro pa je to na početku sezone!
  • k

    26.06.2022 22:19
    za nas iz vojvodine ovo nista ne znaci, mi smo deo srednje evrope, da ste spojili sa madjarskom, slovackom, ceskom pa da razumem a ovo ce sluziti samo albancima i nikom drugom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.