FOTO: Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika sa male mature

Osmaci u Srbiji danas su polagali test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg u okviru male mature.
FOTO: Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika sa male mature
Foto: Pixabay
U utorak će rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test. 
Osmaci kažu da ih je ove godine najviše namučilo razumevanje pročitanog, što je bilo u 20. zadatku. Kažu da je na testu bilo gradivo nižih razreda, a da se poslednji zadatak odnosio na pripovetku "Sve će to narod pozlatiti" Laze Lazarevića. Trebalo je pročitati deo pripovetke i zaokružiti ponuđene odgovore.
Ostali zadaci, kako navode, odnosili su se na vrste reči, stilske figure, glasovne promene. 
 
Kako su škole u poslednjih mesec dana bile česta meta dojava o postavljenim bombama, ove godine završni ispit obeležile su posebne mere bezbednosti. Kako bi se osigurala bezbednost maturanata i nastavnika, smanjen je broj objekata u kojima se rade testovi sa 1.260 na 522. Spajano je više škola na teritoriji jedne opštine.
 
Testiranje učenika se ove godine obavlja u fiskulturnim i svečanim salama, a ne kao do sada u učionicama. 
  • Teča

    27.06.2022 19:26
    Srce bakino....smeta joj sunce. Svake godine je sve lošija generacija, a roditelji neće da priznaju. Kakvi uslovi treba da budu?
  • Radmila

    27.06.2022 15:42
    Mala matura
    Loši uslovi za pojedine djake,naime moja unuka je polagala test u školi koja je najbliza njihovoj,a iz poznatih bezbedonosnih razloga. Polagali su u velikoj sali ,zagušljivoj,njena klupa je bila sve vreme na suncu. To nisu uslovi u kojoj deca mogu biti skoncetrisana,čak ugroženo im je i zdravlje. Plašim se za naredna dva testa obzirom da su sve vece vrucine.
  • PRVA SRBIJA

    27.06.2022 14:21
    Могли сте деци обезбедити флашицу воде. Толико о бризи за "нашу децу".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.