Abazović u sredu u Beogradu: Očekuje se poboljšanje odnosa Srbije i Crne Gore

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović putuje u sredu, 29. juna u zvaničnu posetu Beogradu nakon što je pre dva meseca izabran na tu funkciju.
Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje nekoliko otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, Abazović trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
Abazović će predvoditi brojnu delegaciju u kojoj je 11 članova među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.
Abazović će, kako se navodi u Vladinoj platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.
 
Iz Vlade tvrde da zvanična poseta Abazovića, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.
 
Glavna pitanja koja definišu odnose sa Beogradom, priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačke su sporenja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.
 
Među pitanjima koja u dužem periodu opterećuju odnose zvanične Podgorice i Beograda, a koje je nasledila Abazovićeva vlada su i izručenje bivšeg predsednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obe zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.
 
Sociolog Andrija Đukanović izjavio je agenciji Beta da se od ove posete očekuje da "odmrzne" odnose između dve susedne države.
 
"Čini se, barem na površini, da su odnosi premijera Crne Gore i predsednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Videćemo šta će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo da stižu pozitivne ocene o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija a naša vlada u poslednje vreme šalje pozitivne signale", kazao je on.
 
On je rekao i da očekuje da će se određena pitanja rešiti ili barem primaći rešenju.
 
"Tu mislim na rešavanje pitanja imenovanja ambasadora, nekih sporazuma ekonomske prirode (uvoz hrane). Ostala pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, izručenja Marovića i slično, neće biti rešena ovom posetom. To su pitanja koja već dugo opterećuju naše odnose i koja će zahtevati da se poklope brojni suprotstavljeni interesi unutar dve države", kazao je on.
 
Abazović je uoči posete kazao da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.
  • Crnogorac

    28.06.2022 15:56
    Ne mogu da verujem da je na bilo kakav nacin doslo do nekih pa i najsitnijih svadja izmedju CG i Srbije. Po meni to je nemoguce
  • Sabahudin

    28.06.2022 11:14
    Omerović
    Dritane ljudino!
  • mile

    28.06.2022 10:08
    Dali je moguce da je komunizam jos uvek u crnoj gori???Egzekutori na golom otoku su bili upravo oni a sada nama prodaju pricu o nekakvom patriotizmu a zabili noz u ledja braci.Vise verujem muslimanu nego ovim nazovi crnogorcima.Milo ce uskoro opet poslati pravoslavac....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija