Vejvoda: Srbija ne može ostati neutralna, još za vreme Đinđića počeli razgovori oko ulaska u NATO

Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine.
Kako je rekao Vejvoda, za vreme premijera Zorana Đinđića počeli su razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
Vejvoda je za TV Insajder podsetio da je pod premijerom Vojislavom Koštunicom 2004. godine došla ustavna odredba da će Srbija biti vojno neutralna, ali da se "jasno kaže da smo vojno, a ne ideološki neutralni".
Na pitanje da li za Srbiju zaista postoji dilema EU ili Rusija, Vejvoda je odgovorio da on ne vidi nikakvu dilemu jer je Srbija geopolitički u Evropi, okružena je zemljama EU i NATO, a želi i da se pridruži zajednici evropskih naroda.
 
"Ako bismo iduće nedelje imali referendum o pristupanju EU, siguran sam da bismo imali podršku od 65 odsto, bez obzira šta ankete kažu. Ljudi svojim zdravim razumom znaju da je bolje biti u tom krugu nego izvan njega", ocenio je on.
 
Vejvoda je rekao i da je pitanje zašto Srbija nakon invazije Rusije na Ukrajinu nije uvela "bar minimalne" sankcije toj zemlji.
 
Ocenio je da je ruska invazija izazvala jačanje transatlantskog jedinstva između EU i Sjedinjenih Američkih Država, kao i unutar same Unije što je dovelo i do šest paketa evropskih sankcija prema Rusiji, ali da ih ipak ne primenjuju svi isto.
 
"Ne primenjuju ih svi jednako. Ne živimo u svetu bajki, živimo u realnom svetu gde razne zemlje među tih 27 članica imaju razne potrebe i interese, ali su sve uvele određeni nivo sankcija Rusiji", kazao je Vejvoda.
 
Na pitanje da li se bliži novi svetski rat, Vejvoda je odgovorio da se niko više ne usuđuje da kaže "ne", nakon što su mnogi mislili da Rusija neće pokrenuti invaziju na Ukrajinu.
 
Rekao je da ne veruje da će doći do napada na bilo koju zemlju NATO, jer bi to aktiviralo član 5 koji kaže "ako je napadnut jedan član NATO, napadnuti su svi".
 
"Mislim da Rusija, odnosno njen predsednik Vladimir Putin, neće da ide u tom pravcu. Po meni je to crvena linija", ocenio je Vejvoda.
  • dado

    02.07.2022 18:21
    Ajde
    Dajte taj referendum pa da vidis sta ankete kazu. Da smo zeljni da pristupimo clanici koja name je ubijala decu i narod, rusila zemlju da bi kupila jeftino, zagadila reke, vodu, zemlju. Placenice ako ti se ide u NATO idi i ne se.i vise.
  • Vlada

    30.06.2022 09:01
    @Balkanski spijun

    Bombardovanje i ekonomski genocid je izazvala Miloševićeva kamarila i bolesnici koji su ih podržavali. Ili je bilo još neko bombradovanje koje sam propustio?
  • bogdan

    29.06.2022 22:25
    Nije
    džaba Tito ,kada su ga zvali da pristupimo EU u povoju, hladno odbio i ostao sa nesvrstanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.