Ministarstvo o izjavi Porfirija o veronauci: Učenici imaju pravo da uče o pravim vrednostima

Ministarstvo prosvete će postupati u skladu sa nadležnostima, ukoliko postoje određena saznanja i dokazi da pojedinci narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost verske nastave i građanskog vaspitanja
To je danas rečeno Tanjugu u resornom ministarstvu.
Odgovor ministarstva je na pitanje Tanjuga kako će se postupati nakon što je patrijarh Porfirije u ponedeljak na svom Fejsbuk profilu objavio da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji "svesno obeshrabruju i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu".
Patrijarh je izrazio veliko razočaranje tom informacijom i naveo da će se posavetovati sa arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objave njihova imena, kao i imena škola "koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike".
 
Ministarstvo prosvete odgovara da da obrazovni sistem obezbeđuje i nudi versku nastavu i građansko vaspitanje kao dva izborna predmeta sa istim statusom. Podseća i da je pravo roditelja i učenika da odaberu jedan od ova dva izborna predmeta i da tu odluku ne donose ni direktori ni zaposleni u školi.
 
"Smatramo važnim što učenici imaju pravo da uče o pravim vrednostima kroz izborne predmete koji podstiču osećaj suživota, tolerancije, uvažavanja, saradnje i ljubavi, a naš fokus je da se obezbedi najkvalitetnija moguća nastava i jednaki uslovi za svu decu", stoji u pisanoj izjavi za Tanjug.
  • Vlada

    02.07.2022 15:34
    @Марко Евгеник

    Mora da je zato drže neuspeli mesarski i frizerski šegrti...
  • Марко Евгеник

    01.07.2022 20:38
    СЛАВА БОГУ
    Верска настава је комплексна наука , која је у корелацији са многим предметима ( музичка култура, историја, ликовна култура, српски језик и књижевност, итд.).Врло је важна у сазревању младих људи.Упозорење Патријарха долази у право време.
  • Lilit

    01.07.2022 18:05
    Đura...
    Pročitajte "Kaluđer" od Đure Jakšića...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija