Neizvesna sudbina ministarstva Gordane Čomić

Dok se parlamentarnim izborima ne nazire kraj, u srpskoj javnosti uveliko se licitira ko će ući u novu vladu.

Kako piše European Western Balkans, za mnoge bivše ministre, ali i čitava ministarstva, budućnost je više nego neizvesna. Jedno od njih je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, čiji je zvanični povod za osnivanje bio da se u podeljenom srpskom društvu najzad razvije dijalog.

Za dve godine, koliko je voljom predsednika Srbije ograničen rad prethodne Vlade, Ministarstvo je bar naizgled radilo punom parom: na unapređenju položaja nacionalnih manjina, na izgradnji društva ravnopravnih, bilo sastavni deo mnogih kampanja protiv govora mržnje i ostalih oblika diskriminacije u različitim oblastima. Utisak je da i pored volje Ministarstva da obezbedi povoljnije okruženje za društveni dijalog, nedostatak političke volje na najvišem nivou smanjio je njegove domete i moć da izdejstvuje stvarne promene na terenu, navodi se na sajtu EWB.

To ministarstvo preuzelo je na sebe deo nadležnosti vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, koja je netransparentno ukinuta u oktobru 2020. godine uoči formiranja vlade. Jedan od glavnih ciljeva je popravljanje ocene Evropske komisije o stanju ljudskih prava i vladavine prava sa 2,2 na 2,64, odnosno za 20% u periodu od godinu dana. Međutim, ako se pogleda ocena Evropske komisije u izveštaju o Srbiji iz 2021. taj cilj nije ispunjen.
 
Na pitanje da li je zadovoljna ocenama Evropske komisije u šestomesečnom izveštaju (non-pejperu) o stanju u poglavljima koja se tiču vladavine prava, ministarka Gordana Čomić u nedavnoj izjavi za EWB rekla je da je zadovoljna "tvrdoglavošću srpske javnosti".
 
"Ja sam zadovoljna tvrdoglavošću srpske javnosti koja EU tretira kao učiteljicu, što je potpuno pogreška percepcija. Izveštaji koje Evropska unija pravi prave se na osnovu podataka koje daju organi i organizacije i predstavnici Srbije i taj izveštaj služi da napravite plan kako da ono što ne radi, čime su ljudi nezadovoljni, što je očigledno pogrešno u dobrom upravljanju javnim dobrima, promenite na bolje", izjavila je Čomić.
 
"Evropa je dobra i ocenjivanje je dobro. Ono što treba da menjamo je naš pristup tome kako se ocenjuje, šta to znači šta treba da radimo, ko će to da radi, koliko to košta i zašto je dobro da imamo vladavinu prava", navela je.
 
I šestomesečni izveštaj koalicije prEUgovor o stanju u oblasti vladavine prava pokazao je da aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nisu unapredile odnos državnih institucija i zvaničnika prema građanskom društvu. Posebno je poslednji kvartal 2021. godine bio obeležen povećanjem broja napada i pritisaka na formalne i neformalne grupe i aktiviste civilnog društva.
 
Na pitanje EWB-a, da li očekuje da ministarstvo koje vodi nađe svoje mesto u novom formatu Vlade Srbije, Čomić je rekla da je pitanje budućnosti ministarstva pitanje za premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića.
 
"Ovo ministarstvo trenutno postoji voljom i izborom predsednice Vlade Srbije i predsednika Srbije. Njihova ideja i njihov koncept i njihov poziv je da uradimo sve poslove koji su neophodni za vladavinu prava i za ljudska prava. To je pitanje za njih. Izgradnje ljudskih prava će biti bilo kako i bilo gde, zato što je 21. vek. Zato što ne možete nazad već samo napred", rekla je Čomić.
  • Nada

    02.09.2022 18:06
    Zabrana prajda
    U svom mandatu ministarstvo je podbacilo i na podrsci prajdu koji bi trebao da se odrzi 17.9 ...Zabrana ili otkazivanje prajda koju je najavio predsednik Vucic je suspendovanje elementarnih gradjanskih sloboda Ustavom zagarantovanih ...Odlazeca ministarka se povodom te izjave nije zvanicno nigde oglasila ,sto je svakako bila njena obaveza.
    Ministarstvo treba da postoji u novoj vladi , jer su ugrozena prava razlicitih manjinskih grupa ,ali je gdja Comic pogresna osoba koja takvo ministarstvo treba da vodi...Zapamtila sam je u toku mandata po netolerantnim nastupima koji se moze podvesti pod sve drugo,ali svakako ne pod borbu za ljudska prava..
  • Brunova mama

    04.07.2022 17:31
    Naravno, šta će u ovoj nesrećnoj zemlji, zašto bi uopšte bilo potrebno da postoji, jedno ministarstvo koje bi se bavilo ljudskim pravima? Ovde se ljudska prava ne poznaju i ne prepoznaju, što je rezultat višedecenijskog svakodnevnog ispiranja mozga građanima i apsolutnog nerada na upoznavanju istih sa pravima koja im kao ljudskim bićima pripadaju, kako da ih ostvaruju i kako i gde da se bore da im budu zaštićena ukoliko im budu ograničavana ili ukidana. Stvarno, šta će ovde ministarstvo za ljudska prava? Ovo što sada postoji pogrešno se i zove, jer su i manjinska prava ljudska prava ako neko nije do sada zao. Užas.
  • Tako je

    03.07.2022 09:56
    @QMan
    U pravu si. Svako normalan zna da je narod potekao od političara a ne političari od naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.