Disciplinske prijave protiv Đukanovića mesecima "skupljaju prašinu" u Advokatskoj komori Beograda

Protiv advokata Vladimira Đukanovića, člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke, krajem prošle godine pokrenuta su tri disciplinska postupka, ali nijedan do danas nije rešen.

Iako Statut Advokatske komore Beograda, čiji je Đukanović član, propisuje hitno postupanje disciplinskih organa, osim početnih radnji u ovim predmetima se nije postupalo gotovo osam meseci, piše Danas.

Vladimir Đukanović, iako se svega četiri godine bavi advokaturom, postao je jedan od najpoznatijih advokata u zemlji. Tome je u prvenstveno kumovala činjenica da je Đukanović i pored svog neiskustva, angažovan u nekim od najznačajnijih krivičnih postupaka u zemlji. Đukanović, između ostalog zastupa Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, Dijanu Hrkalović, bivšu državnu sekretarku MUP-a, ali i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Osim što je jedan od najpoznatijih, Đukanović je i jedan od najkontroverznijih advokata u zemlji. Uz advokaturu ovaj visokopozicioniran član vladajuće stranke istovremeno obavlja funkcije narodnog poslanika, predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, a po poziciji je i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, tela koja između ostalog odlučuju o izboru i napredovanju sudija i tužilaca. Uz sve ove poslove Đukanović stiže i da se bavi novinarstvom, vodeći emisiju na televiziji Kopernikus i intervjue na portalu tabloida Objektiv.
 
Koliko problematično može da bude kada jedna osoba obavlja sve ove funkcije najbolje se videlo 3. oktobra prošle godine kada je objavljen intervju koji je Đukanović obavio sa svojim klijentom Predragom Koluvijom. U tom intervjuu Koluvija je, koji je nedugo pre toga pušten u kućni pritvor, iznosio odbranu optužujući policijske službenike da su mu namestili slučaj, kao i da su pokušali da ga primoraju da za masovnu proizvodnju kanabisa okrivi Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.
 
Ovaj intervju predstavljao je inicijalni događaj za tri disciplinska postupka koja su protiv Đukanovića pokrenuta pred organima Advokatske komore Beograda. Prvi postupak iniciran je 5. oktobra 2021. godine od strane Disciplinskog tužioca AKB-a, a na osnovu teksta objavljenog u listu Politika. Istog dana, komora je primila i disciplinsku prijavu advokata iz Užica Desimira Dragojlovića.
 
Postupajući zamenik disciplinskog tužioca je u skladu sa Statutom AKB-a poslao Đukanoviću prijave na izjašnjenje, čime je i formalno pokrenut disciplinski postupak. Đukanović se u zakonskom roku izjasnio i poslao svoj odgovor 18. oktobra. Treća diciplinska prijava protiv Đukanovića stigla je u komoru 3. novembra, a poslao ju je Komitet pravnika za ljudska prava – JUKOM. U njoj oni su istakli da je Đukanović počinio više teških disciplinskih prestupa. Svojim postupanjem, navodi se u prijavi, on je ugrozio samostalnost i nezavisnost advokature, nedostojnim ponašanjem narušio je ugled profesije, a pritom je odao advokatske tajne i stračunato reklamirao sebe. Na ovu prijavu, Đukanović je odgovorio 10. januara.
 
I iako Statut Advokatske komore Beograda propisuje da su disciplinski organi komore dužni da postupaju hitno, po ovim prijavama više ništa nije učinjeno. Prema Statutu, nakon što se okrivljeni advokat izjasni, postupajući zamenik disciplinskog tužioca mora da donese odluku – ili da podigne optužnicu ili da prijavu odbaci.
 
Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda advokatica Biljana Kajganić za Danas pojašnjava da je ona, uvidevši da se u predmetu ne postupa, izdala obavezno uputstvo postupajućem zameniku disciplinskog tužioca, kako bi se stvar pokrenula. Nakon što postupajući zamenik nije u roku od sedam dana postupao po uputstvu, ona je predmet predala drugom zameniku u nadležnost.
 
"Trenutno radim na jednom drugoj optužnici, a čim sa tim završim pomoći ću kolegi da odluči u tim predmetima", kazala je Kajganić. Na pitanje kada je donela odluku da predmet dodeli drugom zameniku disciplinskog tužioca, ona je rekla između 10 i petnaest dana. Danas je početkom juna Advokatskoj komori Beograda poslao pitanja vezana za disciplinske prijave protiv Đukanovića.
 
Zamenik tužioca od koga su oduzeti predmeti o Đukanoviću je advokat Nikola Vulović. On nije sa preciznošću mogao da odgovori na pitanje zbog čega od oktobra prošle godine nije postupao po prijavama protiv Đukanovića, ističući da je bio preopterećen predmetima i da je zbog toga i zamolio disciplinsku tužiteljku da mu smanji broj predmeta. Upravo to je i razlog zbog kojeg su, kako je naveo, predmeti protiv Đukanovića prebačeni drugom zameniku disciplinskog tužioca.
 
Desimir Dragojlović, advokat iz Užica koji je podneo jednu od disciplinskih prijava kaže da se na taj korak odličio nakon intervjua koji je Đukanović vodio sa Koluvijom.
 
"Ja se ovim poslom bavim 35 godina i tada me je prvi put bila sramota svoje profesije. Takvim ljudima nije mesto u advokaturi. To što Đukanović radi je trgovina interesom i otvoren uticaj na sud", kaže Dragojlović.
 
On ističe da je Đukanović, nakon oštrih kritika javnosti, još intenzivnije nastavio da zloupotrebljava svoj položaj, pokazujući da mu niko ništa ne može.
 
"Ne iznenađuje me činjenica da komora ništa nije uradila sa disciplinskim prijavama protiv Đukanovića. Ovde nije toliko problem u Đukanoviću, već mnogo više u tom nečinjenju komore koja je, kao i brojne druge institucije, postala zarobljena", kaže Dragojlović.
 
Vladimir Đukanović je u toku jučerašnjeg dana bio nedostupan za komentar.
  • Тодор Чачак

    07.07.2022 20:32
    Будући адвокат
    Онај изузетни студент генерације што је студирао шест година и имао деветке у индексу, пријављен је у адвокатској канцеларији Ђукиној као адвокатски приправник. Мало је успорио полагање испита на спортској академији, али ће зато ускоро имати положен правосудни испит.
  • Advokat

    01.07.2022 14:20
    @Mirko
    A i one podnete protiv Beljanskog stoje. “Predsednik” je…
  • Advokat

    01.07.2022 13:57
    Fingiramje
    Fingiraju disciplinsko gonjenje.

    Advokatska komora Bgd. je u rukama naprednjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.